Vágólapra másolva!
Csökkenéssel fejezte be a napot a hazai tőzsde a MOL és az OTP gyenge teljesítménynének köszönhetően. A forint ellenben továbbra is ragaszkodik az euróval szembeni 305-ös árfolyamhoz.Nyugat-Európában is az eladók voltak többségben, akiket a megjelenő rossz makroadatok bizonytalaníthattak el. A legtöbb vezető index gyengült.Amerika is lefelé veszi az irányt, habár a tengerentúlról többségében inkább kedvező makrohírek láttak napvilágot, de úgy tűnik most az európai hírek határozzák meg az amerikai piacok mozgását is.
Vágólapra másolva!

Csökkenéssel zárt a hazai parkett

Végül mínuszban zárt a magyar tőzsde, de egész nap oda-vissza ingázott a pozitív és negatív tartomány között átlagon aluli forgalom mellett. A régióban a cseh börze tudott csak kisebb pluszt összeszedni, míg a lengyel index 1 százalékkal gyengült.

Forrás: [origo]

A nehezéknek a MOL bizonyult, az olajpapír végül 1,1 százalékkal került lejjebb, de az OTP is csökkent 0,7 százalékkal. A defenzív papírok viszont viszonylag jól szerepeltek, a Magyar Telekom 0,2, a Richter 1, míg az Egis 0,6 százalékkal erősödött.

Forrás: [origo]

15 milliárd forinttal több államkötvényt adtak el a mai 3, 5 és 10 éves futamidejű ÁKK-aukción a tervezett 45 milliárd forinthoz képest. Az 5,22-6,44 százalékos átlaghozamok 2-14 bázispontot emelkedett a legutóbbi aukciós átlaghozamokhoz képest, míg a tegnapi másodpiaci hozamokhoz képest 2-4 bázispontos a csökkenés.

Forrás: [origo]

A forint ma sem mutat jelentős elmozdulást az euróval szemben. Reggel még 304,3-ig erősödött a hazai fizetőeszköz, azóta viszont 305,3-ig gyengült az árfolyam. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még reggel az M1-nek mondta el, hogy nincs szükség kormányzati beavatkozásra a forint erősítése érdekében. A dollárral szembeni jegyzés 236,5-nél, míg a CHF/HUF keresztárfolyam 249,7-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

A MOL árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Rossz volt a hangulat Európában

Rendkívül gyenge makroadatok érkeztek ma az eurózónából, mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltató szektor beszerzési menedzserindexei elmaradtak az elemzői várakozásoktól, de a német és a francia beszerzési index adatok is alulteljesítették az előzetesen vártakat. Ez rá is nyomta a bélyegét a mai kereskedésre, a nyugat-európai tőzsdék gyengén szerepeltek ma, az alulteljesítő a francia index volt.

Forrás: [origo]

Az sem segítette a piacokat, hogy az Európai Központi Bank hétfőn megvonja a ciprusi bankoktól a likviditási forrásokat, amennyiben addig nem születik megegyezés az európai mentőcsomagról. Az ország csak akkor kap további támogatást, ha életbe lép egy EU/IMF program, mely a bankbetétek bizonyos szintű megadóztatásával is együtt járhat.

Veszített értékéből az euró is, a dollárral szembeni jegyzések ismét az 1,29-es szint közelébe kerültek a kedvezőtlen piaci hangulatban.

Elvétette az elemzői várakozásokat a H&M, a vállalat a legutóbbi negyedévben az árbevétel és nettó nyereség tekintetében is az elemzői konszenzustól elmaradó számokat közölt. Bár az utóbbi 2 évben már nem tudta a cég a korábbiak szerinti dinamizmussal növelni bevételét,az idén tervezett 350 új üzlet megnyitása a jövőt illetően némi optimizmusra adhat okot.Az árfolyam talán pont ennek köszönhetően már 1,5 százalékot emelkedett

Amerikában is csökkennek a vezető indexek

Az amerikai indexek is mínuszban tartózkodnak, annak ellenére, hogy összességében jó makroadatok láttak napvilágot az USA-ból. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma csak 4 ezerrel nőtt, holott az elemzők 8 ezres emelkedést valószínűsítettek, a 336 ezer fős érték 2008 óta a legalacsonyabbnak számít.

Az ingatlanpiaccal kapcsolatban azonban az elemzői várakozásokat alulmúló adat érkezett, ugyanis a februári használt lakásértékesítések bár 0,8 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, a szakértők viszont 1,6 százalékos növekedést vártak.

A Philadelphiai Fed üzleti kilátásokat jelző indexe is jobb lett a vártnál, a februári -12,5 pontos értékről 2 pontra emelkedett, míg a várakozás -3 pont volt.

A vezető tengeren túli tőzsdék 0,2-0,7 százalék közötti csökkenést mutatnak, a Nasdaq mutatja a legnagyobb visszaesést jelenleg.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az alapvető fogyasztási javak és a távközlési iparág teljesít viszonylag jól, míg a technológia és a nyersanyag cégek lefelé húzzák az indexet.

Forrás: [origo]

Túlélte a részvényesek "lázadását" a Hewlett-Packard igazgatósági tanácsa az éves közgyűlésen, ahol a tulajdonosok egy része öt tanácstag újbóli kinevezése ellen tiltakoztak, de végül mégis megválasztották az összes tagot. Emellett bejelentették, hogy a júlisuban esedékes negyedéves fizetendő osztalékot 10 százalékkal megemelik. A befektetők a közgyűlésen történteket negatívan fogadták, a cég részvényei 1,5 százalékos mínuszban járnak.

Megvásárolta első Costa Rica-i kávéültetvényét a Starbucks. A vezérigazgató elmondta, hogy a jövőben több hasonló felvásárlásra is sor kerülhet, ami nem csak a biztonságosabb ellátást segítené, de a minőségbeli differenciálást is lehetővé tenné a vállalat számára. A Starbucks a prémium szegmens felé kíván nyitni a lépéssel.

6,5 százalékot veszített értékéből a Guess részvénye, miután a cég közzétette a 2013-as évre vonatkozó tervszámait. A Guess az árbevétel tekintetében az elemzői konszenzusban szereplő 2,74 milliárd dollárral szemben csupán 2,6 -2,64 milliárdot vár.

Az Oracle jelenlegi - és a HP korábbi - vezetőjét, Mark Hurd-ot találná a legalkalmasabbnak a Blackstone a Dell irányítására bár a menedzsment egyelőre nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot.