Magyarország leminősítésére készül az S&P

Vágólapra másolva!
Negatívra rontotta a magyar adósbesorolást a Standard and Poors.
Vágólapra másolva!

Az S&P a magyar adósosztályzatok kilátása negatívra rontásához fűzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány által az elmúlt három évben végrehajtott unortodox gazdaságpolitikai intézkedések - elsősorban az egyes szolgáltatási szektorokat célzó adóemelések és különböző illetékek - a középtávú növekedési potenciál erózióját okozhatják, mivel csökkenthetik a bankok hitelezési készségét és a vállalatok beruházási hajlandóságát.

A hitelminősítő szerint ez végső soron alááshatja az államadósság stabilizálására és csökkentésére irányuló kormányzati erőfeszítéseket. Az S&P csütörtökön közölte: a bizonytalan gazdasági kilátás ellenére azzal számol, hogy a 2013-2015-ös időszakban sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartani az ESA 95 szabvánnyal számolt államháztartási hiányt. A cég szerint ugyanakkor 2014 után az alacsony gazdasági növekedés miatt már egyre nehezebb lesz a kitűzött hiánycélok teljesítése. A Standard & Poor's erre az évre stagnálást vár a magyar gazdaságban, középtávon pedig átlagosan 1,6 százalék körüli éves reálnövekedési ütemeket jósolt.

A Standard and Poor's utoljára novemberben minősítette le Magyarországot. A londoni intézet akkor "BB plusz"-ról BB-re módosította a magyar besorolást. A döntés hatására gyengülni kezdett a forint, a nemzetgazdasági minisztérium akkor úgy kommentálta a döntést, hogy a hitelminősítőnek magát kellene leminősítenie.