Mélyülhet a válság, pocsék makroadatok Európából

Vágólapra másolva!
Pocsék márciusi beszerzési menedzser index adatok láttak napvilágot délelőtt Európából, melyek az európai feldolgozóipar és a szolgáltatószektor nagyobb mértékű zsugorodásáról árulkodnak. Mind az eurózóna, mind a német és a francia PMI értékek elmaradtak a várakozásoktól, egyedül a német szolgáltató szektor mutatott hajszálnyi bővülést a harmadik hónapban. A visszaesést mutató értékek miatt az eurózóna gazdaságának csökkenése tovább folytatódhat, és már 0,3 százalékos GDP-esésről szólnak a prognózisok. A tőzsdéken a részvényindexek nagyobbat estek a hírekre, és az eurót is ütni kezdték, a nagyobb mínuszokból azóta viszont kissé korrigálni tudtak az árfolyamok.
Vágólapra másolva!

Valóságos makroadat áradat zúdult ma a piacokra, Európából ugyanis számos márciusi beszerzési menedzser index (PMI) látott napvilágot délelőtt. A Markit adatszolgáltató közlése szerint az eurózóna feldolgozóipari kompozit beszerzési menedzser indexe 46,5 ponton alakult márciusban a várt 48,2 pont helyett, ami ráadásul a februári 47,9 pontos értéket is alulmúlta. Az eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexe 46,5 pontot, míg a feldolgozóipari PMI 46,6 pontot mutatott szintén a várt 48,2 pont helyett.

Az eurózóna vártnál gyengébb beszerzési menedzser indexeinek 50 pont alatti értékei a zóna gazdaságának zsugorodásáról, a szektorok visszaeséséről és az üzleti környezet nagyobb ütemű romlásáról árulkodik. Az adatok ugyan összhangban vannak az eurózóna gazdaságának tavalyi, negyedik negyedéves 0,6 százalékos visszaesésével, azonban a mostani PMI értékek szerint a gazdaság visszaesése tovább folytatódhat, és a várt fellendülés reménye tovább halványul. Az előrejelzések ugyanis már 0,3 százalékos GDP-csökkenésről szólnak erre a negyedévre a korábban előrejelzett 0,1 százalékos mínusz helyett.

A gazdasági teljesítmény romlása miatt az üzleti és fogyasztói bizalom is csökkenhet az előttünk álló időszakban, amire a ciprusi válság csak "rátehet egy lapáttal". Emiatt az április PMI értékek is kellemetlen meglepetést okozhatnak majd.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A német feldolgozóipari beszerzési menedzser index szintén kellemetlen meglepetést okozott 48,9 pontos értékével, mivel az elemzők 50,5 pontra számítottak. A szolgáltatószektor beszerzési menedzser indexe pedig 51,6 pontot tett ki a várt 55 pont helyett márciusban, ami a német szolgáltatószektor kisebb ütemű bővülését mutatja a februári 54,7 pont után.

A két indexből képzett német kompozit index 51 pontra süllyedt a februári 53,3 pontról, amivel még éppen a növekedés és a csökkenés határát jelző 50 pontos szint fölött tudott maradni. Ekkora mértékű havi visszaesést viszont 2011 júniusa óta nem lehetett megfigyelni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem jobb a helyzet Franciaországban sem, ahol a feldolgozóipari PMI a februárihoz hasonlóan 43,9 ponton stagnált márciusban a várt 44,2 pont helyett, ami szintén a szektor zsugorodásáról árulkodik. A szolgáltató szektorbeli PMI 41,9 pontot tett ki az elemzők által prognosztizált 44 pont helyett.

Beszerzési Menedzserindex (PMI, Purchasing Manager Index)

Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.

Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának. Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.



A gyenge makroadatok és az EKB ciprussal kapcsolatos közleményének hatására nagyobb esések bontakoztak ki a tőzsdéken, a német DAX index 1 százalék körüli mínuszban is megfordult, de a többi mutató is a negatív tartományban mozog.

DAX index értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ezek következtében az eurót is ütni kezdték, a dollárral szembeni jegyzése az 1,289-es szintig esett vissza, ahonnan kisebb korrekció után 1,29 fölé tudott erősödni.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]