Visszaüt a céges bulik megadóztatása

Vágólapra másolva!
Amióta adóköteles a reprezentáció, ügyeskednek a vállalkozások - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A vendéglősök szerint öngólt lőtt a kormány a reprezentációs költségek megadóztatásával, mára ugyanis 70-80 százalékkal csökkentek a céges rendezvényekre szóló megrendelések. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a cégek leszoktak az éttermi mulatozásról, hanem azt, hogy inkább adóelkerüléssel, például hamis számlával fedik le a kiadást.

Korábban az éves bevétel meghatározott százalékáig a vállalatok elszámolhatták költségként a partnerek ellátásával kapcsolatos vendéglői kiadásokat, tavaly óta azonban ezeket a tételeket havonta fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli, így például egy százezer forintba kerülő vacsoraprogram után több mint 51 ezer forintnyi közterhet kell még fizetnie a reprezentációt elszámoló cégnek.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a lapnak kifejtette: hogy ne veszítsen el minden céges partnert, gyakori, hogy a vendéglős, a lebukás kockázatát is vállalva, például terem bérbeadásáról írja meg a számlát, és az elfogyasztott ételek, italok egyáltalán nem szerepelnek a bizonylaton. Ez éves szinten milliárdokat vonhat el a költségvetéstől - jegyezte meg az elnök, aki szerint egyértelműen fehéredhetne a gazdaság, ha visszaállna a reprezentáció régi elszámolása.