Állami kézbe kerül a MOL gáztározója

Vágólapra másolva!
A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a nemzetgazdasági miniszternek meg kell kezdenie a tárgyalásokat az MMBF Földgáztároló Zrt. többségi részesedésének megvásárlásáról. Korábbi számításaink szerint a gáztározó MOL részesedésének értéke nagyjából 90 milliárd forint lehet, ami egy MOL részvényre vetítve 860 forintnak felel meg. Az ügy kapcsán a legfontosabb kérdés az áron kívül az lesz, hogy a teljes MOL részesedés (72,5 százalék), vagy csak az 51 százalékos tulajdonrész megszerzéséről van szó.Frissítés:  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MOL aláírta a szándéknyilatkozatot, mely szerint a MOL eladja a magyar államnak és a jelenlegi kisebbségi tulajdonos MSZKSZ-nek a gáztározóban fennálló 72,5 százalékos részesedését. Az árat később véglegesítik a felek, miután megtörtént az eszköz értékbecslése. 
Vágólapra másolva!

Frissítés: Szándéknyilatkozatot ír alá a MOL, kiszáll a gáztározóból

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar állam és a MOL között létrejött egy szándéknyilatkozat, mely szerint az állam megvásárol a stratégiai gáztározóban fennálló MOL részesedésből 51 százalékot, míg a fennmaradó MOL részesedés (21,5 százalék) az eddigi kisebbségi tulajdonos Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdonába kerül. Az árra nem tér ki a közlemény, azt majd vélhetően a szerződés aláírásakor ismerhetjük meg.

A minisztérium közlése kitér arra, hogy a gáztározó értékesítése beleillik a MOL profiltisztítási terveibe. A szerződést aláírása 90 napon belül fog megtörténni. A minisztérium szerint a gáztározó állami tulajdonba kerülése hozzájárulhat ahhoz, hogy a téli időszakban olcsóbb legyen a gáz ára, így a kormány energiaár-csökkentő terveit támogatja.

Forrás: [origo]

8:45 A nemzeti fejlesztési miniszter tárgyalásokat kezd az MMBF Fölgáztározó Zrt. többségi tulajdonának megsezrzéséről

A Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtöki számában megjelent egy olyan kormányhatározat, amely az ország energiaellátásának stabilitása érdekében arra kéri fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vizsgálja meg az MMBF Földgáztároló Zrt. 51 százalékos részesedése megvásárlásának lehetőségét és ennek érdekében kezdje meg a szükséges tárgyalásokat.

A manőverezés célja, hogy a stratégiailag kiemelt fontosságú energiagazdálkodásban megerősödjön az állami szerepvállalás.

Már tavaly decemberben is megjelentek olyan irányú találgatások, hogy az E.On gázüzletágának megvásárlását követően az MMBF-ben és tulajdonossá válna az állam. A december 17-én elfogadott földgázellátásról és a nemzeti vagyonról szóló törvények szerint biztonsági földgáztároló kizárólag a magyar állam tulajdonában állhat. A kizárólagosan állami tulajdonba kerülő biztonsági földgáztároló nemzeti vagyonnak tekintendő, üzemeltetése koncesszióköteles tevékenységnek minősül.

Mennyit érhet a stratégiai gáztározás?

Magyarországon a stratégiai földgáztárolás feladatát a 72,5 százalékban a MOL, illetve 27,5 százalékban a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdonában álló MMBF Zrt. látja el. A Szőregi Földgáztároló kialakítására még évekkel ezelőtt kormányzati ösztönzés hatására került sor, hogy az az ukrán gázviták idején is biztosíthassa a lakossági földgázellátást. A tároló biztonsági készletei 1,2 milliárd köbméterre rúgnak, miközben a kereskedelmi készletek további 0,7 milliárd köbmétert tesznek ki. A beruházás 2007-ben kezdődött, és 150 milliárd forintot emésztett fel, melyhez az EBRD 200 millió eurónyi hitellel járult hozzá. A tároló gázzal való feltöltését 2009 októberében kezdték meg.

Az MMBF Zrt. a MOL éves üzemi eredményéhez az utóbbi években render 13-17 milliárd forintnyi tisztított üzemi eredménnyel járult hozzá. Ez a MOL üzemi eredményének 4-7 százaléka.

Forrás: [origo]

Korábbi számításaink során arra jutottunk, hogy a MOL részesedése nagyjából 90 milliárd forintot érhet, ami egy részvényre vetítve 860 forintos értéknek felel meg (a jelenlegi részvényár 5 százaléka).

Az ügy kapcsán az egyik legfontosabb kérdés a tranzakció árazása lesz, de ugyanakkor az is lényeges, hogy az állam megelégszik-e a többségi részesedés megszerzésével, vagy a MOL teljes részesedését megvásárolná. A MOL szempontjából az tűnik jobb megoldásnak, ha a teljes részesedését átvenné az állam. A kisebbségi részesedéssel ugyanis nem sok vizet zavarhat a MOL, így jobban jár, ha a teljes 72,5 százalékot eladja, persze megfelelő áron.

MOL

Forrás: [origo]