Zuhanhat az arany ára a szakértők szerint

Vágólapra másolva!
Az arany árfolyamának nagyobb zuhanására számítanak a Societe Generale elemzői, akik év végére 1375 dolláros szintet várnak a nemesfém esetében. A szakértők elsősorban a dollár erősödése, a reálkamatlábak emelkedése, az arany alapokból megfigyelhető tőkekiáramlás és a hedge fundok által az aranyban felvett egyre növekvő eladási pozíciók miatt számítanak aranygyengülésre.
Vágólapra másolva!

Az aranyár csökkenésére számítanak a Societe Generale elemzői, akik év végére akár 1375 dolláros árfolyamot is el tudnak képzelni a nemesfém esetében - írja a BusinessInsider. Ha az előrejelzésük igaznak bizonyul, az 15 százalékos zuhanásnak felelne meg a mostani 1600 dollár környéki szintről. Ezzel az elemzőház munkatársai jóval pesszimistábbak a többi szakértőhöz képest, az átlagos elemzői konszenzus ugyanis 1750 dolláros unciánkénti árfolyamot vetít előre év végére.

Az elemzőház állítása szerint az arany az utóbbi 20 évben nem mutatott korrelációt a részvényekkel és kötvényekkel, emiatt kedvelt befektetési eszköz volt a befektetők portfólióinak diverzifikálása szempontjából. Azonban a SocGen elemzői úgy vélik az arany emelkedésének vége van. Állításukat négy okkal támasztják alá:

1. A szakértők a dollár erősödésére számítanak, ami nem kedvezhet az arany árfolyamának, mivel a dollárban denominált nemesfémhez így drágábban tudnának a befektetők hozzájutni, ami csökkentheti az arany iránt megnyilvánuló keresletet. A SocGen elemzői úgy vélik a lakáspiac és a munkaerőpiac javulásáról árulkodó makroadatok, valamint a Fed eszközvásárlási programjának lehetséges befejezése tovább erősítheti az amerikai devizát.

2. Ha alacsony a reálkamatláb, és a dollár is gyengén teljesít, az a legtöbbször az arany árfolyamának emelkedésével járt együtt az utóbbi években. A SocGen szakértői a reálkamatlábak emelkedésére számítanak, ami így értelemszerűen arany gyengülést okozna.

3. Az utóbbi időszakban erőteljesen lelassult a tőke beáramlása az arany piacán aktív befektetési alapokba, ráadásul januárban már nettó tőkekiáramlás volt megfigyelhető. Ha az alapokba felgyorsult a tőke beáramlása az az arany árfolyamának nagyobb emelkedésével járt együtt, ellenkező esetben pedig zuhanás volt tapasztalható.

4. Ezen túl a hedge fundok is csökkentik az aranyban felvett nettó vételi pozícióikat, tehát egyre növekszik az arany árfolyamának esésére játszó short pozíciók száma.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]