A ciprusi bankbetétek negyedét is elvehetik

Vágólapra másolva!
Péntek este már jóváhagyták a tőkemozgások korlátozását, az azonban egyelőre kérdés, hogy mikor kezdődik parlamenti vita a bankbetétek egyszeri megadóztatásáról. A ciprusi pénzügyminiszter azt mondta: az ország legnagyobb hitelintézetében, a Bank of Cyprusban elhelyezett 100 ezer euró feletti betétekre 25 százalékig terjedő egyszeri illeték kiszabását tervezik.
Vágólapra másolva!

A ciprusi parlament az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnapi találkozója utánra halasztja vitáját a bankbetétek egyszeri megadóztatásáról - közölte a törvényhozás egy vezető képviselője. "Az eurócsoport találkozója után fogunk csak összeülni. Még nem tudom, mikor" - mondta szombaton a neve elhallgatását kérő honatya.

A ciprusi kormány közel került ahhoz, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezők "trojkájával" a bankbetétek egyszeri megadóztatásának ügyében, amely az ország pénzügyi összeomlását elhárítani hivatott program kulcseleme - közölte szombaton Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter.

Szarrisz újságíróknak azt mondta, hogy az ország legnagyobb hitelintézetében, a Bank of Cyprusban elhelyezett 100 ezer euró feletti betétekre 25 százalékig terjedő egyszeri illeték kiszabását tervezik. Ez jelentősen magasabb a korábbi javaslatnál, amelyben minden, 100 ezer euró feletti nagybetét 15,6 százalékos egyszeri megadóztatásáról volt szó. A pénzügyminiszter szerint jelentős előrelépés történt a "trojka" - vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőivel folytatott tárgyalásokon, amelyek szombaton estére lezárulhatnak.

A ciprusi parlament előző este intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy életbe léphessen a földközi-tengeri szigetországnak szánt euróövezeti mentőcsomag. A képviselők nagy többséggel jóváhagyták a tőkemozgások korlátozását, valamint egy szolidaritási alap létrehozását a bankok újratőkésítésére. A törvényhozás azt tervezte, hogy szombaton vitatja meg a pénzügyi összeomlás elkerülésére szolgáló csomag legfontosabb részét, amely a bankbetétek megadóztatásra vonatkozik.

Ciprusnak hétfőig 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombaton jóváhagyott 10 milliárd eurós mentőöv folyósításának feltételéül. Az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy megállapodás híján csak március 25-ig, azaz vasárnapig biztosítja a ciprusi bankok életben maradásához szükséges likviditást. A ciprusi bankok hétfő óta zárva tartanak, újbóli kinyitásukat keddre tervezik.