Húsz százalékot buknak a gazdagok Cipruson

Vágólapra másolva!
A ciprusi kormány megállapodott az EU-val és az IMF-fel arról, hogy a Bank of Cyprus 100 ezer euró feletti betéteire húsz százalékosat, a többi bankban levő hasonló nagyságú pénzre pedig négy százalékos adót kell majd befizetni. 
Vágólapra másolva!

A ciprusi kormány megállapodott az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, hogy 20 százalékos adót vetnek ki a Bank of Cyprusban lévő, 100 ezer euró feletti betétekre, és 4 százalékot a többi pénzintézet hasonló nagyságú betéteire - közölte szombat este egy kormányzati forrás. Az egyszerinek szánt adót azért vetik ki, hogy hatályba léphessen a földközi-tengeri szigetországnak szánt euróövezeti mentőcsomag. Ciprusnak ehhez 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie.

A ciprusi bankpánik március 16-án kezdődött, miután bejelentették, hogy az ország 10 milliárd eurósegítséget kap az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Az országnak 17 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy feltőkésítéssel elkerülje a görög válságban kivérzett bankrendszere összeomlását, és a 10 milliárd fölötti részt magának kellett előteremtenie. Ezért a 10 százalékos társasági adó megemelése és a bankbetétek megadóztatása mellett döntöttek.

A bankbetéteket az eredeti tervek szerint 100 ezer euróig 6,75, afölött 9,9 százalékos egyszeri adóval sújtották volna. A hétfői ünnepnappal együtt háromnapos hétvége alatt a bankokból nem tudtak pénzt kivenni az emberek, de az ATM-eket nullára ürítették. A betétek megadóztatása bankpánikhoz, a meg nem adóztatása pedig bankválsághoz vagy államcsődhöz vezethetett volna. Megérezték volna a külföldiek is, így azok a magyarok is, akik 280 milliárd forintnyi pénzt tartanak az országban.

Az európai tagállamok a németek vezetésével beleegyeztek volna, hogy enyhítsenek a betétadón, a lényeg az volt, hogy Ciprus valahogyan állítsa elő a rá eső részt. Először a háromnapos hétvége utáni keddre halasztották a parlamenti szavazást, majd miután a képviselők elutasították a tervet, az Európai Központi Bank csütörtökön nyomást gyakorolt az országra: ha a jövő hétfőig nem születik megállapodás, megvonják a rendkívüli támogatást a bankoktól, betetőzve a válságot. A bankok megrohanásának elkerülése érdekében a jövő hét keddig kitolták a bankzárlatot.

Ciprus a rá eső rész összekalapozása érdekében Oroszországtól kért segítséget. Az országban jelentős orosz tőke, a bankokban pedig jelentős mennyiségű orosz pénz van jelen - így közvetlenül érdekeltek a válság megoldásában. Az oroszoktól egy korábbi hitel meghosszabbítását kérte a ciprusi kormány, de megoldást Moszkvában sem találtak.