Olcsó amerikai földgázra fáj a britek foga

Vágólapra másolva!
1,75 millió tonna amerikai cseppfolyósított földgázt vásárol a brit Centrica, ami az elkövetkező 20 évben közel 2 millió brit háztartás energia szükségletét fedezheti majd. A megállapodás mind a befektetők, mind a brit miniszterelnök elégedettségét is kivívta, mely egyelőre az amerikai hatóságok jóváhagyására vár.
Vágólapra másolva!

Hosszú távú 20 éves megállapodást kötött egymással a brit Centrica és az amerikai Cheniere Energy társaság, aminek keretében az amerikai cég 1,75 millió tonna cseppfolyósított földgázt ad el évente a brit vállalatnak. A Centrica ezzel megközelítőleg 1,8 millió háztartás energiaellátását oldhatja meg az Egyesült Királyságban évente. A szállítások 2018 szeptemberében kezdődhetnek, és a szerződés értelmében a megállapodás további 10 évvel meghosszabbítható.

Ahogyan arról korábban az Investor.hu keretein belül beszámoltunk, az amerikai kontinensen elképesztő mértékű palagáz forradalom megy végbe, a rendkívül nagy mennyiségben elérhetővé vált földgáz pedig jelentősen lenyomja annak árát az észak-amerikai piacon. Ennek eredményeként egyre több európai cég helyezi át termelési egységeit az USA-ba. Jelenleg azonban csak a Cheniere Energy által üzemeltetett Sabine Pass terminál rendelkezik az USA-ban cseppfolyós földgáz exportálására alkalmas enedéllyel. Várhatóan 2015-ben indulhatnak meg az első szállítmányok a terminálból.

Mi az a palagáz?


A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

Nem számít új keletű dolognak a palagáz, már az 1800-as évek első felében felfedezték, de elterjedni csak 1970-es évektől kezdett. A fénykora pedig a 2000-es évek elején kezdődött, amikor még az USA-ban a földgáz-kitermelés csupán 1 százaléka származott palagázból, 2010-re viszont már 20 százalék fölé emelkedett ez a szám az Energy Information Administration (EIA) adatai szerint.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.



Februárban a Centrica még arról számolt be, hogy nem tervez újabb atomerőmű építését az Egyesült Királyságban, így a befektetők joggal tehették fel a kérdést, mihez kezd majd a vállalat a nagy készpénzállományával. A 2013-as első félév előzetes eredményeit tartalmazó jelentése alapján a Centrica az Észak-Amerikai piacon terjeszkedne tovább, bár pontos részletekről egyelőre nem volt azonban szó.

David Cameron, a brit miniszterelnök elégedettségét fejezte ki az együttműködés létrejöttével kapcsolatosan, mit mondta "Az USA-ból érkező gáz jobban diverzifikálja az ország energia felhasználását és hosszútávon biztonságos és megfizethető energiaforrást jelent a brit fogyasztóknak".

Bár megállapodást egyelőre még az amerikai hatóságoknak is jóvá kell hagynia, a befektetők óvatos optimizmusát mutatja, hogy a brit FTSE100 indexben szereplő közmű cégek között abszolút felülteljesítő a Centrica, melynek árfolyama több mint 1 százalékot emelkedett hétfőn, míg a főbb szektortársak részvényei pénteki záróértékük közelében mozogtak.

A Centrica árfolyama (London)

Forrás: [origo]