Idén is nehéz lesz a régiós bankoknak

Vágólapra másolva!
A kelet-közép-európai bankok 2013-ban is nehéz évre számíthatnak, írja a Standard & Poor's ma megjelent régiós bankrendszerre vonatkozó elemzésében. Ellenben nagy különbségek tapasztalhatók az egyes országok pénzintézetei között a hitelképességet illetően. Az elmúlt évtizedben látott anyabanki forrásokból finanszírozott üzleti modellnek azonban végleg leáldozott az S&P szerint.
Vágólapra másolva!

Nagy különbségek a régiós országokban

Közép- és Kelet-Európában a gyenge gazdasági növekedés miatt a régiós bankok valószínűleg tovább szenvednek majd az idei évben, a rossz hitelek magas aránya, a hiteleken elszenvedett veszteségek és az alacsony kereslet miatt, írja a Standard & Poor's hitelminősítő hétfőn megjelent közép- és kelet-európai bankszektorra vonatkozó elemzésében.

Azt azonban hangsúlyozzák az S&P szakértői, hogy nagy különbségek figyelhetők meg az egyes régiós bankok hitelminőségében. A cseh, a lengyel és a szlovák bankok vélhetően képesek lesznek fenntartani erős hitelképességüket 2013-ban is, mondta el Pierre Gautier elemző. Ugyanakkor a szlovén, a magyar, a bolgár és a horvát hitelintézetek már nincsenek olyan jó pozícióban, de az S&P-nél úgy gondolják, hogy az ő helyzetük is stabilizálódhat idén.

A 2013-ra vonatkozó gazdasági növekedési kilátások továbbra is alacsonyak a régióban, amit elsősorban az eurózónában meglévő problémák miatti rossz gazdasági környezet eredményez. A hitelminősítő szerint emiatt sérülékeny marad a közép-kelet-európai bankrendszer is, míg az eurózóna pénzintézeteinél tovább folytatódik a hitelképesség romlása.

Új üzleti modellre van szükség

A legtöbb régiós bank külföldi tulajdonban van, és ezért nagyban függnek az anyavállalatuk finanszírozási és tőkeforrásaitól. Ugyanakkor az S&P-nél arra számítanak, hogy a későbbiekben egyre kevésbé lesznek ráutalva az anyabanki hosszú lejáratú forrásokra a régiós lányok. A legtöbbjük az elmúlt évtizedben a nyugat-európai tulajdonosuktól kapott folyamatos tőkeinjekció segítségével tudta fenntartani hitelállományuk gyors növelését.

A cseh és a szlovák bankok kivételével a régiós hitelintézeteknek általában magas a hitel/betét arányuk, ebben azonban változás következhet, mivel az olcsó hosszú távú finanszírozás korszakának részben vége, mert az anyabankoknak meg kell felelniük az újonnan életbe lépő sokkal szigorúbb Bázel III-as likviditási előírásoknak. Emiatt a közép-kelet-európai bankoknak a következő két évben változtatniuk kell az eddig alkalmazott üzleti modelljeiken.

Forrás: [origo]