Hatalmas üzlet készülődik a telekomszektorban

Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat kezdett a Vodafone és amerikai partnere, a Verizon Communications a közös leányvállalatuk, a Verizon Wireless sorsáról. Az amerikai cég régóta szeretné megszerezni a Verizon Wirelesst, amelyért a Vodafone akár 135 milliárd dollárt is kaphatna a legfrissebb fejlemények szerint, amivel a brit vállalat az amerikai piacról is kivonulhat. Egyes forgatókönyvek szerint a Vodafone és a Verizon Communications összeolvadása is elképzelhető, bár az egyeztetések sokáig elhúzódhatnak. A hírre 2,4 százalékos drágulással reagáltak a Vodafone részvényei.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb hírek szerint megoldódni látszik a Vodafone és az amerikai Verizon Communications közös vállalatának, a Verizon Wirelessnek a sorsa. A Sunday Times értesülései szerint a brit telekommunikációs vállalat hajlandó megválni a Verizon Wirelessben meglévő 45 százalékos részesedésétől. Ha létrejön az egyezség, a Vodafone 135 milliárd dollárt is kaphatna a tulajdoni hányadáért cserébe, amivel egyben a brit cég az amerikai piacról is kivonulna.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Verizon Communications évek óta próbálja kivásárolni a Vodafone-t a Verizon Wirelessből, amelytől viszont a brit vállalat eddig nem szívesen kívánt megválni, mivel a társaság által elért profit jelentős része Amerikában keletkezett. A tárgyalások javában zajlanak, és az egyezség tető alá hozása akár nyárig is elhúzódhat, azonban úgy néz ki, még az idén létrejöhet az üzlet.

A lehetséges forgatókönyvek széles skálán mozognak, a források szerint akár a két óriástársaság összeolvadása is elképzelhető, de valószínűbb, hogy a Vodafone inkább a Verizon Wirelessben meglévő tulajdoni hányadának a részét vagy egészét értékesíti amerikai társának. A két anyavállalat fúziója révén viszont egy hatalmas, 278 milliárd dollár kapitalizációval rendelkező monstrum jöhetne létre.

Ha a Vodafone el tudná adni a részesedését, akkor a befolyó pénzből osztalékot tudna visszajuttatni részvényeseinek, és különböző európai terjeszkedéseket tudna megvalósítani. Bár az is tény, hogy az amerikai egység nélkül a vállalat szabad pénzáramlása csökkenést mutatna komoly strukturális problémákkal működő piacokon.

A Verizon Communications fenn tudná tartani jelenlegi osztalékkifizetését a jól jövedelmező üzlet megszerzése révén, de a Reutersnek nyilatkozó alapkezelők szerint nem lenne túl előnyös, ha túlfizetnék a Vodefone-t egy drága felvásárlás miatt.

A 135 milliárd dolláros ügylet megvalósulása minden idők egyik legnagyobb, a telekomszektorban végrehajtott kivásárlása lehetne, ami nem sokkal maradna el a Time Warner által 2001-ben végrehajtott 164 milliárd dolláros AOL kivásárlástól.

A tárgyalások hírére több mint 2 százalékos drágulással reagáltak a Vodafone részvényei, melyek 2,4 százalékos pluszban forognak a londoni tőzsdén.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]