Varga: A kormány nem nyúl a betétekhez

Vágólapra másolva!
A magyar kormány soha nem fontolgatta és most sem fontolgatja, hogy a betéteket bármilyen adó terhelje - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzetnek adott, kedden megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető ezt arra az újságírói felvetésre válaszolta, miszerint az Európai Bizottság döntése a ciprusi bankbetét-adóztatásról és a spanyolországi betétadó alaposan felborzolta a kedélyeket Európa-szerte, és bizonytalanságot okozott.

"Szerintünk arra van szükség, hogy a válság idején a családok megélhetése ne kerüljön veszélybe" - fogalmazott Varga Mihály az interjúban, majd hozzátette: nem tartjuk helyesnek, hogy a lakosságnak kelljen fizetnie a bankok hibás döntéseiből fakadó károkat.

"Az emberek megtakarításai nem minősülhetnek hazánkban adóalapnak, hiszen szükség van arra, hogy az emberek félretegyék a pénzt, az ebből eredő hitelkihelyezés révén ugyanis munkahelyek jöhetnek létre" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az idén tartható lesz-e a költségvetési hiány 3 százalékos GDP-arányos szintje, szemben az Európai Bizottság (EB) várakozásával, Varga az elmúlt évek hiányadatait sorolta. Emlékeztetett: 2011-ben és tavaly is a GDP három százaléka alatt tartottuk a deficitet, noha ezekben az években is olyan prognózisokat adott az EB, hogy nem teljesíthető a hiánycél. "Ezeket az előrejelzéseket az idő cáfolta" - tette hozzá a miniszter.

Ami az idei évet illeti, Varga érthetetlennek tartja, hogy bár a bizottság az őszi jelentésében még azon az állásponton volt, hogy megfelelő szinten tartja a hiányt az ország, a téli jelentésükben véleményt változtattak. Mindössze néhány század százalékkal ugyan, de feljebb emelték a várható deficit arányát. "Tavaly ősszel is hasonló történt, a magyar kormány azonban 2,5 százalék körüli hiányt produkált. Ezekbe az előrejelzésekbe egy fél százalékpontnyi hibahatár még belekalkulálható, akkor viszont már nem áll messze az EB és a tárca álláspontja" - szögezte le a gazdasági tárca vezetője.

Hangsúlyozta azt is, hogy "mostani tudásunk szerint" további intézkedések nélkül is tartható a hiány, és hogy kikerülhetünk a túlzott deficit eljárás alól.