Zöld utat kapott az E-Star gigantikus tőkeemelése

Vágólapra másolva!
A tegnapi megismételt rendkívüli közgyűlésen felhatalmazást kapott az E-Star igazgatótanácsa, hogy a társaság alaptőkéjét maximum 500 millió forinttal megemelje öt év alatt. Ez azt jelenti, hogy az intézményi hitelezők által korábban javasolt 50 millió darabos kibocsátás, illetve a részvény-kötvény konverzió lehet a végleges csődegyezség alapja. Az árfolyam a nyitás után 10 százalék feletti esésben van. 
Vágólapra másolva!

Az E-Star tegnapi megismételt rendkívüli közgyűlése felhatalmazta a igazgatótanácsot arra, hogy öt év alatt maximum 500 millió forinttal megemelje a társaság alaptőkéjét. Ez a döntés vélhetően azt jelenti, hogy az E-Star menedzsmentje most már egy olyan csődegyezségi javaslattal tud a hitelezők elé állni, amely valóban megfelel az igényeiknek.

A hitelezők által pénteken elfogadott előzetes csődegyezségi javaslat és a most bejelentett határozat alapján kezdenek körvonalazódni a végleges csődegyezség paraméterei. A társaság korábbi javaslatai között szerepelt a kötvények részvényekké történő átváltása, azonban abban nem volt egyezség ezidáig, hogy mennyi részvényt kellene kibocsátani. Kezdetben 5 millió darabról is volt szó, de később az intézményi hitelezők 50 millió darabos kibocsátást indítványoztak. A mostani határozattal zöld utat kaphat az utóbbi javaslat, így vélhetően már nagyon közel van a végleges csődmegállapodás.

Számításaink szerint egy ilyen alkuval a jelenlegi részvényesek nem járnak valami jól. Most ők a társaság 100 százalékát tulajdonolják (2,64 millió darab részvény), azonban ha tényleg 50 millió új részvényt bocsátana ki az E-Star, akkor tulajdoni hányaduk 5 százalékra csökkenne. Számításaink szerint egy ilyen volumenű kibocsátást követően az E-Star részvények értéke bőven 50 forint alá csökkenne. Úgy véljük azonban, hogy a részvényesek számára még mindig üdvözítőbb ez a megoldás, szemben a felszámolási eljárással, melynek során az is kérdéses, hogy jutna-e nekik valami a cég vagyonából a hitelezők kifizetése után.

Az E-Star részvényárfolyama a tőzsdenyitást követően azonnal 10 százalék feletti zuhanással reagált.

E-Star

Forrás: [origo]