Több biztonsági őrrel nyitnak a ciprusi bankok

Vágólapra másolva!
A tervek szerint közel két hétig tartó zárva tartás után csütörtök reggel újra kinyitnak a ciprusi bankok. A kormány szigorú korlátozásokat fogadott el, amelyek átmenetileg a kisbetéteseket is érintik.
Vágólapra másolva!

Megerősített biztonsági intézkedések mellett, készpénzfelvételi és átutalási korlátozásokkal nyitnak ki csütrötökön a ciprusi bankok. Hogy pontosan mely bankra, milyen korlátozások lépnek érvénybe, azt még nem hozták nyilvánosságra, de a kiszivárgott hírek szerint legalább egy hétig korlátozni fogják a pénzkivételt.

Elképzelhető, hogy az eddigi 100 eurós fejenkénti napi limitet 300 eurósra emelik, egyes bankokban korlátozhatják a kártyahasználatot is (hitel- és betéti kártyáknál egyaránt), előírhatják, hogy a lekötött betéteket lejáratig tilos feltörni, és gátat szabnának az euró kivitelének. A korlátozások a Bank of Cyprus és a Laiki Bank esetében lehetnek a legszigorúbbak.

A nagybetétesek, akik 100 ezer euró (durván 30 millió forint) feletti összeget tartanak a Bank of Cyprus-ban vagy a Laiki Bankban, tetemes veszteségeket fognak szenvedni. A Bank of Cyprus esetében a 100 ezer euró feletti pénz 40 százalékát, a Laiki Bankban pedig a 80 százalékát lefölözik, ebből teremtik elő a bajba jutott bankok szanálásához és az ország megsegítéséhez szükséges ciprusi önerőt.

Közben a legnagyobb ciprusi banknak számító Bank of Cyprus első emberét kirúgták az állásából. Az állami hírügynökség szerint Jannisz Kyprit a ciprusi központi bank elnöke, Panikosz Demetriosz távolította el a Ciprust hitelezők felszólítására, mivel sokan Kyprit okolják a ciprusi bankválság kialakulásáért. Andreas Artemisz, a bank szóvivője is benyújtotta a lemondását, de azt a bank igazgatósága nem fogadta el. Ugyanakkor Demetrioszt is sokan hibáztatják azért, mert kedden azt mondta, a Bank of Cyprusnál is olyan súlyos a helyzet, mint a legrosszabb állapotban lévő Laiki Banknál.