Nagy dobásra készülhet a BlackBerry

h
Vágólapra másolva!
Csütörtökön piacnyitás előtt számol be előző negyedéves teljesítményéről a szebb időket is megélt telefongyártó, a BlackBerry. A piac árgus szemekkel figyelheti majd, milyen eredményt ért el a kanadai társaság, ami minden bizonnyal hatalmas mozgásokat generál majd a részvény árfolyamában. Az opciós kereskedők - akik jellemzően nagyobb összegeket mozgató befektetők - keddi lépései mindenesetre bizakodásra adnak okot, hiszen nagy pénzben fogadtak kedvező vállalati jelentésre és ezzel párhuzamosan az árfolyam emelkedésére. Ha tényleg ki tud lőni a részvény, akkor a rekordmagasságban lévő short - azaz a részvény esésére fogadó - állományt is elkezdhetik nagy gyorsasággal leépíteni a spekulánsok, ami csak további heves vételi erőként jelenhet majd meg a piacon.  
Vágólapra másolva!

Csütörtökön jön a jelentés

Március 28-án az amerikai piacok nyitása előtt számol be előző negyedéves teljesítményéről a korábban Research in Motion néven futó BlackBerry. Az okostelefongyártó a januárban bemutatott új operációs rendszer és az új készülékek piacra dobása után először ad számot az általa elért eredményről.

A vállalat a Z10-es és a Q10-es készülékektől várja a megváltást, ettől reméli a menedzsment, hogy a piaci részesedésük zsugorodása megáll, sőt a nagy riválisoknak tekintett Apple, Samsung és Nokia ellen újra méltó csatába tud szállni.

A készülékek értékesítése már 25 országban zajlik, de a negyedévre még túl nagy hatással nem feltétlenül lesz, hiszen csak nemrég kerültek a boltok piacaira a telefonok. Mindenesetre néhány héttel ezelőtt a társaság egy hatalmas, több mint 1 millió darabos megrendelésről számolt be, ami rekordnak számít a cég történetében.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők negyedéves szinten az árbevétel emelkedését várják, a becslések szerint 2,825 milliárd dolláros árbevétel mellett közel 230 millió dolláros üzemi veszteséget hozhatott össze a cég. Ugyan vaskosnak tűnik az operatív szintű mínusz, de a korábbi negyedévekhez viszonyítva lényegesen kisebb lehet a veszteség.

Az egy részvényre jutó veszteség pedig 29,6 cent lehet az előző negyedévben elért 34,8 centes mínusz után. A becslésekből látható, hogy az elemzők bíznak a fordulatban a vállalat esetében és hamarosan újra nyereségessé válhat a társaság.

Forrás: [origo]

Az opciós kereskedők bíznak a pozitív meglepetésben

Első ránézésre nem feltétlenül szívderítő, ha az elemzők egy vállalat esetében veszteségre számítanak, de a piacon az opciós kereskedők a mínuszok ellenére komoly árfolyamemelkedést várnak.

A Wall Street Journal értesülései szerint 10 ezer darab 15 dolláros lehívási árral rendelkező vételi opciót vettek befektetők kedden, aminek a kifutása pénteken lesz. A spekulánsok opciónként 56 centet fizettek, tehát akkor lesz nyereségük a pozíción, ha a hét végén a BlackBerry árfolyama legalább 15,56 dollár lesz. A keddi záróárral számolva, legalább 7,6 százalékos elmozdulásra van szükségük az opció vevőinek, hogy nyereséget érhessenek el. Az opció lehívása esetén 1 millió darab BlackBerry juthat a befektető kezébe.

Mi az az opció?

Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre. Ha valaki meghatározott díjért cserébe vételi opciót vesz 65 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 65 dollárért megvásárolni az adott részvényt az opció kiírójától, aki köteles eladni neki a részvényt. Ezt a vételi opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama magasabb, mint a 65 dolláros lehívási ár, hiszen így 65 dollárért juthat az opció megvásárlója egy a piacon drágábban forgó részvényhez.



Lehet még itt felhajtó erő

Amennyiben az opciós kereskedőknek igazuk lesz és pozitív meglepetést okoz a BlackBerry a gyorsjelentésével, ami miatt elszáll az árfolyam, akkor könnyen elképzelhető, hogy a soha nem látott magasságban lévő short pozíciókat zárni kezdik a spekulánsok.

A Bloomberg február végi adatai szerint a BlackBerry piacon forgó részvényszámának a 30 százalékát kérték kölcsön a spekulánsok short pozíciók nyitásához, ami jelentős pesszimizmusról tanúskodik a tavalyi azonos időszakban lévő 11 százalékhoz képest. Jelenleg már nagyjából 150 millió részvényt adtak el a befektők short ügylet keretében azért, hogy az árfolyamok esésével profitot érjenek el.

Könnyen elképzelhető egy jó jelentés után, hogy vételi pánik alakul ki a részvény piacán, mivel a short pozíciókat zárniuk kell a befektetőknek. Az ilyen ügyletek esetében a tőzsdéző maximális nyereségre akkor tesz szert, ha a papír ára nullára esik, viszont a kockázata korlátlan, hiszen elméletben nincs felső határa egy részvény árfolyamának. Emiatt fordulhat elő, hogy egy nagyobb ugrás esetén megijedhetnek a short pozícióval rendelkezők.

Forrás: [origo]

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.


Hogyan mozgott korábban a részvény?

Az elmúlt két év során csupán kétszer tudott emelkedni a BlackBerry árfolyama a gyorsjelentést követően. Átlagosan pedig 6,1 százalékot tudott növekedni a papír, míg a csalódást keltő beszámolók esetében 17 százalékot zuhant a részvény.

Az elmúlt napokban sem panaszkodhatnak azok, akik szeretik a nagy mozgásokat, az utóbbi hetekben hatalmas ugrásokat, zuhanásokat mutatott be az okostelefonok gyártója.

BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]