Rogán Antal öt tabudöntő ebédje

Rogán Antal, belvárosi polgármester, a Fidesz frakcióvezetője, országgyűlési képviselő
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban Rogán Antal ötször is találkozott a független magyar nemzeti bank kamatokért felelős tanácsának több tagjával. Rendszerint együtt ebédelt velük egy belvárosi étteremben, a kamatdöntő ülések előtti napokban. Ez nem tilos, de a politikusok eddig alapvetően tabunak számítottak. A monetáris tanács tagjainak még a látszatát is kerülniük kéne annak, hogy a jegybanki függetlenség elvét megsértik.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal kiáll az újságírók elé, és lakossági aláírásgyűjtéssel megvédi a rezsicsökkentést; Rogán Antal aláírásával ellátja a végtörlesztésről szóló törvényjavaslatot; Rogán Antal szankciókat helyez kilátásba azoknál a cégeknél, amelyek az elvárt béremelést nem adják meg a dolgozóiknak. Csak néhány kiragadott ügy az elmúlt szűk három évből, amelyek jól illusztrálják, mennyire megkerülhetetlen lett gazdasági ügyekben a Fidesz frakcióvezetője.

Ez érthető is, Rogán a frakcióvezetés mellett a parlament gazdasági bizottságának elnöki posztját is betölti. Utóbbi minőségében párszor már feltűnt a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) érintő ügyek körül is. Rogán volt az, aki 2011 végén védelmezte az új jegybanktörvényt, azt, amelyet a kormány az Európai Bizottság és az IMF ellenkezése, és a forint hirtelen gyengülése ellenére átvitt a parlamenten. A rá következő hónapokban a jegybanktörvény újbóli módosításának menedzseléséből is kivette a részét.

Rogán Antal ebédel

A láthatónál azonban jóval több szerepe volt az elmúlt időszakban a jegybank körüli ügyekben a Fidesz frakcióvezetőjének. Rogán volt Orbán Viktor fejvadásza, amikor a hónap elején a jegybank fontos pozícióiba keresték a megfelelő embereket. A frakcióvezető általában sem önjáró a jegybank ügyeiben. Forrásaink úgy festették le őt, mint aki Orbán Viktor kormányfő jóváhagyásával intézi az MNB körüli ügyeket.

Rogán Antalnak nem is a megfelelő emberek kiválasztása volt az egyetlen színfalak mögötti küldetése. Több forrásunk egybehangzó elmondása szerint az elmúlt néhány hónapban, szűk egy évben többször együtt látták a politikust az MNB legfőbb döntéshozó szervének, a kamatokról is határozó monetáris tanácsnak azzal a négy tagjával, akit a kormányoldal juttatott a testületbe.

Ezek a találkozók egy, a jegybanktól pár száz méterre lévő étteremben zajlottak. Információink szerint általában a hónap utolsó keddjén esedékes kamatdöntő ülések előtt egy nappal, vagy már az azt megelőző pénteken gyűltek össze.

Megkeresésünkre Rogán Antal elismerte, hogy "az elmúlt időszakban" ötször találkozott a monetáris tanács tagjaival, de rendszerint nem egyszerre mindenkivel. Azt állította, hogy ezek a megbeszélések semmilyen összefüggésben nem voltak a kamatdöntésekkel, sem a találkozók időzítése, sem a tartalma nem kapcsolódott a kamatülésekhez. A találkozókon, mondta Rogán, nem a Fidesz frakcióvezetőjeként, hanem a parlament gazdasági bizottságának elnökeként vett részt, hiszen, érvelt, az általa vezetett testület jelölte a monetáris tanács külsős tagjait, és dönt jegybanki dolgokban, így természetesnek vehető, hogy időnként meghallgatja a tagok véleményét.

A monetáris tanács négy külsős tagja (Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György) egy levelet juttatott el hozzánk, amelyben elismerik, hogy találkoztak Rogánnal mint a gazdasági bizottság elnökével. A rövid levélben - Rogánnal ellentétben - nem cáfolják a találkozók időzítésére, gyakoriságára és helyszínére vonatkozó információinkat. Azt a kérdésünket sem kommentálták, hogy a találkozókon szóba került-e a kamatdöntés, kaptak-e tanácsot, utasítást, esetleg iránymutatást Rogántól, hogy merre vigyék a kamatot. Arra sem reagáltak, hogy hogyan fér össze a jegybanki függetlenség követelményével az, ha találkoznak a kormányoldal egyik befolyásos politikusával. Szerettük volna megtudni, más párt politikusaival is közel hasonló gyakorisággal leülnek-e beszélgetni, de erre a kérdésünkre sem kaptunk választ. Mint írták, a testület "valamennyi tagja találkozik, találkozhat a gazdasági életben vezető szerepet betöltő személlyel, személyekkel", és ez nem sérti a jegybanktörvény egyetlen rendelkezését sem.

Rogán szerint azért sincs semmi kivetnivaló ezekben a találkozókban, mert ezen időszak alatt, amelybe öt találkozó is belefért a monetáris tanács külsős tagjaival, háromszor Simor András jegybankelnökkel is volt megbeszélése. Az [origo] megkereste Simor Andrást, aki március elején, hatéves megbízatásának lejártával távozott az MNB elnöki székéből. Simor elmondta, hogy tavaly év vége felé, rövid időn belül valóban találkozott háromszor Rogán Antallal, de azokon a megbeszéléseken nem kerültek szóba monetáris politikai kérdések.

A frakcióvezető asztaltársasága mindenesetre tavaly nyáron közös akcióba fogott. Sok befektető arra számított, hogy a mostani kormány által 2011 márciusában kinevezett külsős tagok a megválasztásuk után nyomban kamatcsökkentésbe fognak, de sokáig nem együtt szavaztak.

2012 augusztusában azonban összeálltak a négyek, kamatcsökkentési ciklust indítottak el, miközben a belső tagok (Simor András és két alelnöke) mindig ellenezték az egymást követő hónapokban végrehajtott kamatvágásokat. Ezzel megvalósult az Orbán-kormány régóta hangoztatott célja, és a jegybanki kamatok elindultak lefelé.

Korábban vagy közös találkozók voltak, vagy semmilyenek

A jegybanktörvény valóban nem tilt találkozókat, ám egészen a közelmúltig sosem fordult elő, hogy a monetáris tanács egyes tagjai, ráadásul éppen azok, akiket a kormányoldal delegált a testületbe, rendszeresen politikusokkal diskuráljanak. Az egyik korábbi tanácstag - akinek a hatéves mandátuma még 2001-2007 között, az MNB-t vezető Járai elnöksége alatt kezdődött, és átnyúlt Simor idejére is - megkeresésünkre felidézte, hogy Simor alatt havonta egyszer a monetáris tanács összes, belsős és külsős tagja egy közös ebéden vett részt. Ilyenkor meghívtak egy vendéget, többnyire valamelyik bank vezérét, de előfordult, hogy a pénzügyi felügyelet elnökével vagy egy nyugdíjszakértővel költötték el az ebédet. A találkozók célja az volt, hogy a monetáris tanács tagjai minél szélesebb körű tájékozottságra tegyenek szert a gazdasági, pénzügyi, banki kérdésekben, a közös találkozók így a saját munkájukat segítették.

Olyan nem volt, mondta beszélgetőtársunk, hogy blokkosodjon a monetáris tanács, és valamilyen törésvonal mentén csak az egyik (külső vagy belső) csoport szervezzen magának találkozókat. Az pedig természetes része egy tanácstag munkájának, hogy olyan gazdasági szakértővel, a gazdasági élet szereplőjével beszélgessen, aki által felkészültebb lesz. A 2008 őszén kipattant pénzpiaci világválság viszont Simor időszakában is véget vetett a közös megbeszéléseknek.

A politikusoktól távol kell tartaniuk magukat

A politikusok azonban alapvetően tabunak számítanak, tanácsos, ha a monetáris tanács tagja kerüli a parlamenti képviselőket, kormányzati politikusokat. A jegybanktörvény régóta előírja (a törvény első paragrafusa szól így), hogy a monetáris tanács tagjai "nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat" kormányoktól, "vagy bármilyen más szervezettől, illetve politikai párttól". A monetáris tanács tagjai ezért még a látszatát is igyekeznek elkerülni annak, hogy a jegybanki függetlenség elvét megsértik.

A törvényi tiltást az elmúlt sok évben komolyan is vették, igaz próbálkozásokra és kapcsolatfelvételre korábban is akadt példa. Beszéltünk egy korábbi tanácstaggal, akit még Medgyessy Péter jelölt, és akinek a mandátuma Járai alatt kezdődött, de Simor alatt ért véget. Ő azt mondta, hogy soha nem fordult elő, hogy intézményesülten, testületileg leültek volna kormánytagokkal vagy kormányközeli politikusokkal beszélgetni a kamatdöntő ülések előtt, vagy hogy instrukciókat kaptak volna a kamatokra vonatkozóan.

Nagyon ritkán, a hatéves megbízatása alatt pár esetben volt olyan, hogy az aktuális pénzügyminiszter felhívta telefonon. "A miniszter ilyenkor elmondta, hogy a kormány mi mindent tett a költségvetés terén, és mire készül, ezt pedig lehetőség szerint vegyük figyelembe a kamatdöntésnél. Az volt az érzésem, mint ha csak a maga megnyugtatása miatt hívott volna fel ezzel, ő is tisztában volt vele, hogy meg sem próbálhatja fogni a kezem" - tette hozzá.

Egy másik volt tanácstag (akit Gyurcsány Ferenc jelölt, és szintén a Járai-Simor éra alá esett a mandátuma) arról számolt be, hogy kormányoldali politikusok sohasem környékezték meg. Gyurcsány Ferenccel például mindössze egyetlen alkalommal találkozott, amikor a miniszterelnök felkérte, hogy legyen a monetáris tanács tagja. Azt mondta, a kormányfő sem akkor, sem az után, közvetítők útján még csak célzásokat sem tett neki, hogy mit vár el tőle. "Annyit mondott, hogy jó szakembernek tart, és a legjobb tudásom szerint végezzem a rám bízott munkát" - fogalmazott beszélgetőtársunk.