Csak a csőd segíthet Möbius szerint

Vágólapra másolva!
A csőd jelenti az egyetlen igazi megoldást arra a problémára amivel az eurózóna jelenleg szembenéz, mondta el Mark Möbius híres befektetési guru. Emellett a szakember az euró további gyengülését várja, mivel szerinte a gyengébb közös deviza a magas adósságokkal küszködő államoknak is könnyebbséget jelentene a törlesztésben.
Vágólapra másolva!

A csőd lehetne a megoldás az adósságválságra

A csőd az egyetlen valós megoldás az eurózóna adósságválságával kapcsolatban, nyilatkozta a CNBC-nek a világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelőjének a Templetonnak a feltörekvő piacokért felelős vezetője Mark Möbius.

A mentőcsomagok soha nem oldják meg a problémát, ugyanis végül úgyis csődöt kell jelenteni, véli Möbius. Egy ilyen csőd hosszabb ideig elhúzódhat, ami más szavakkal azt jelenti, hogy addig halogatják a kifizetéseket, amíg a gazdaság újra talpra nem áll, és később a növekedést kihasználva fokozatosan törlesztik adósságaikat.

A befektetési guru szerint "őrült" döntés volt megsarcolni a nagybetétesek pénzét, mert ezzel egy kis ciprusi gondot egy egész eurózónát érintő nagy problémává sikerült növelni. Möbius azután szólalt meg az európai problémákkal kapcsolatban, hogy megszületett a megállapodás a ciprusi bankszektor megmentéséről. Mint ismert a 100 ezer euró alatti betétek garanciát élveznek, azonban az e fölöttiek tulajdonosai csak a banki eszközállomány felmérése és leépítése után tudják meg, mennyit buktak. A veszteségek akár a 40 százalékot is elérhetik, ahogy egyébként az IMF eredeti javaslata is tartalmazta.

Ezután más dél-európai országokban, például Spanyolországban, Olaszországban, vagy Portugáliába is joggal gondolhatják az emberek, hogy nincsenek biztonságban a megtakarításaik, ezért akár ki is vehetik betétjeiket a pénzintézetekből, ami pedig egy súlyos bankválsághoz is vezethet, hiszen ők azok, akik életben tartják a hitelintézeteket.

A befektetők éppen attól tartanak, hogy a ciprusi betétek elkobzása példaként szolgálhat egy esetleges későbbi bankválság során is, elsősorban olyan magas adósságteherrel küszködő országok számára, mint például Olaszország. Az olasz államnak szerdán még sikerült a tervezett 7 milliárd euró összegben 5 és 10 éves kötvényt értékesítenie, de az érdeklődés már kisebb volt, mint korábbi aukción. A spanyol hozamok pedig újra 5 százalék fölé emelkedtek, de a portugál és az olasz 10 éves hozamok is növekedést mutatnak, amit az elemzők aggasztó jelnek vélnek.

Forrás: [origo]

A gyengébb euró is segíthetne

Möbius azt is elmondta, hogy az eurónak gyengülnie kell annak érdekében, hogy az eurózóna leértékelhesse magas szuverén adósságát, és ez előbb vagy utóbb be is fog következni. Az euró nem csak a főbb devizákkal szemben fog értékéből veszíteni, sőt a feltörekvő piaci devizákkal szemben lesz lényegesebb a gyengülés mértéke a guru szerint. Hiszen ha ez bekövetkezik, sokkal könnyebben lehet kifizetni az adósságokat.

Az euró már közel négy hónapos mélypontjára zuhant a dollárral szemben a csütörtöki kereskedésben, de Möbius azt mondja még további esés szükséges a közös európai deviza árfolyamában. Az eurónak már a jelenlegitől is gyengébbnek kellene lennie, de mégsem az, és ez azt mutatja, hogy valakik továbbra is erősítik a közös devizát vásárlásaikkal, ami elég furcsa jelenség, nyilatkozta Möbius.

Az EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]