Nyert egy devizahiteles az OTP-vel szemben

2013.03.29. 16:33

A Szegedi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint az OTP Bank jogtalanul módosította egy devizahitel ügyleti kamatát és kezelési költségét.

Nem jogerős közbenső ítéletében a Szegedi Törvényszék pénteken érvénytelenítette a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek kamatának egyoldalú módosítására lehetőséget adó pontot az OTP Bank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és egy domaszéki házaspárt között létrejött szerződésben.

Lakatos Péter bíró az ítélet indoklásakor kifejtette, a 2005 nyarán létrejött hitelszerződés az ügyleti kamat és a kezelési költség egyoldalú módosítására lehetőséget adó pontja nem felelt meg a jogszabályokban rögzített tartalmi követelményeknek. A szerződés példálózó felsorolása nem tartalmazta részletesen, hogy mely esetekben és milyen mértékben változtathatja meg a pénzintézet a kölcsön ügyleti kamatát és kezelési költségét.

A felperes, Bán Tamás feleségével 2005 májusában 11,45 millió forintos svájcifrank-alapú, 240 hónapos futamidejű jelzáloghitelt vett föl az OTP-től egy domaszéki építkezéshez. A változó kamatozású hitel kezdeti ügyleti kamata 2,49 százalék volt, ennek mértékét azonban a bank egyoldalúan csaknem 6 százalékig emelte. A bank 2006 januárja és 2011 januárja között összesen tizenkétszer módosított a hitel kamatán, tizenegy esetben fölfelé.

A bíró közölte, hogy amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, a felpereseknek és a banknak úgy kell elszámolniuk egymással, hogy nem vehetik figyelembe az egyoldalú kamatmódosításokat. A peres felek követeléseinek elszámolása azonban hosszabb bizonyítást, feltehetően szakértő bevonását igényli, ezért volt szükség a részítélet meghozatalára - tette hozzá.

Bán Tamás az ítélet kihirdetését követően elmondta, számítása szerint a kezdetben 80-90 ezer forintos, majd időközben duplájára emelkedő havi törlesztőrészletük az ítélet jogerőre emelkedése esetén 40 százalékkal csökkenhet.

Az elmúlt időszakban egyre több olyan per volt, amelyekben a károsult devizahitelesek fellépnek a bankok ellen.