Óriási felvásárlási háború dúl Oroszországban

Vágólapra másolva!
Újabb kérője akadt a negyedik legnagyobb orosz mobiltársaságnak azok után, hogy anyavállalata, a svéd Tele2 már megállapodott az egység eladásáról a VTB-vel. Mikhail Fridman milliárdost követően a legnagyobb orosz telekommunikációs cégek, az MTS és a VimpelCom is bejelentkezett a leányért, ajánlatuk mintegy 30 százalékkal múlja felül a VTB által kínált 3,55 milliárd dolláros árat.
Vágólapra másolva!

Újabb felvásárlási ajánlatott tettek a svéd Tele2 telekommunikációs cég orosz egységére. Ezúttal a első- és harmadikszámú orosz mobilszolgáltató, az MTS és a VimpelCom jelentkezett be a piac negyedik legnagyobb szereplőjéért. Közös ajánlatuk szerint 4-4,25 milliárd dollárt fizetnének a leányért, amiből 1,15 milliárd dollár nettó adósságátvállalás lenne.

A Tele2 még kedden jelentette be, hogy az orosz VTB banknak adja el orosz egységét 3,55 milliárd dollár fejében, az ajánlat pedig 2,4 milliárd dollárnyi készpénzből és 1,15 milliárd dollárnyi nettó adósság átvállalásból tevődik össze. A megállapodást követően azonban Mikhail Fridman orosz milliárdos érdekeltségi körébe tartozó Alfa Group rálicitált a pénzintézet ajánlatára, és mintegy 3,6-4 milliárd dollárnyi készpénz ajánlott fel az operációért.

Forrás: [origo]

Az UralSib elemzője szerint két legyet üthetnek egy csapásra a telekomcégek. Egyrészt jelentős ügyfélállományhoz jutnának hozzá, másrészt egy olyan versenytársat tudnának le, amely komoly gondot okoz nekik olcsóbb szolgáltatásival. A Tele2 orosz leánya tavaly mintegy 23 millió előfizetővel rendelkezett, amivel a piac negyedik legnagyobb szereplőjénak bizonyult.

Forrás: [origo]

A Tele2 részvénye pozitívan reagált tegnap a kialakult helyzetre, 4,5 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést az elmúlt háromhavi átlagos napi forgalom ötszöröse mellett.

A Tele2 árfolyama (Stockholm)

Forrás: [origo]