Hollandiában terjeszkedik a UPC anyavállalata

Vágólapra másolva!
Ezúttal Hollandiában terjeszkedik a UPC amerikai anyavállalata a Liberty Global, amely a héten 800 millió dollár fejében vásárolt közel 13 százalékos részesedést a helyi Ziggo telekommunikációs társaságban.
Vágólapra másolva!

12,7 százalékos részesedést vásárolt a héten a holland Ziggo kábeltelevíziós társaságban a UPC amerikai anyavállalata, a Liberty Global 632,5 millió euróért (807 millió dollár). Az eladó a brit Barclays bank volt, akinek így részvényenként 25 euró ütötte a markát. A Ziggo árfolyama 12,9 százalékot ugrott a hírre az amszterdami parketten, és végül 27,43 eurón zárt.

A Liberty ugyanakkor már korábban is jelen volt Hollandiában leánya, a UPC Broadband Holding révén, amely a Ziggo mellett a KPN-nel és a Vodafone-nal versenyzik A Ziggo 2,9 millió ügyféllel rendelkezett 2012 végén, ügyfeleinek kábeltelevíziós-, internetes- és telefonszolgáltatást nyújt. Robin Bienenstock, a Bernstein Research elemzője szerint hosszabb távon logikus lépésnek tűnne a Liberty és a holland cég összeolvadása, egyelőre azonban az amerikai társaság egy korábbi ügyletével, a Virgin Media beolvasztásával van elfoglalva.

Európai uralomra tör a UPC anyavállalata

A Liberty Global nem mondhatni, hogy a babérjain ül, a vállalat február elején az elmúlt évek egyik legnagyobb médiaipari tranzakcióját bonyolította le, miután 16 milliárd dollárt felvásárolta a brit Virgin Media-t. Persze nem minden ügylet sül el úgy, ahogyan azt a vállalatnál eltervezik, a belga Telenet esetében csak részsikert könyvelhetett el azzal, hogy részesedése 50 százalékról 58 százalékra nőtt.

A Virgin Media bekebelezésével a Liberty Global a világ második legnagyobb kábeltelevíziós társaságává lépett elő a Comcast mögé. Európában a News Corp.-pal folytat heves küzdelmet a legnagyobb kábeltelevíziós társaság címért, ebben most jól jön a Liberty számára a Ziggo részesedés megszerzése.

A Liberty Global árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]