Még hogy nem édesszájúak a befektetők?

2013.03.31. 7:07

Egyaránt új történelmi csúcsot állítottak fel idén a világ meghatározó édességipari részvényei, melyekre az elmúlt hetekben sem lehetett panaszuk a befektetőknek. Ha kitart az optimista hangulat, és persze a kereskedők étvágya, akkor folytatódhat a menetelés újabb és újabb magasságokba.

NESTLÉ (Zürich): Elbizonytalanodhat a csúcs közelében

Történelmi csúcsa közelében mozog a svájci Nestlé árfolyama. A papír a szektortársaihoz hasonlóan januárban indította be a rakétát. Jelenleg a 69 svájci frankos szinttel vív csatát, ha átszakítja az akadályt, akkor 72,5 frankig is eljuthat a részvény.

Óvatosságra inthetik a befektetőket az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált jelez, míg az RSI kilépett a túlvett zónából, melyet eladási szignálnak lehet értelmezni. A 66 franknál lévő 76,4 százalékos Fibonacci törése után az emelkedő trendvonal, majd a 65,3 franknál meghúzódó 50 napos mozgóátlag lehet támasz.

Forrás: [origo]

MONDELEZ INTERNATIONAL Nasdaq): Jól megy a Milka csokigyártó sora

30 dollár felett újabb történelmi csúcsot állított fel a többek között Milka csokoládét is gyártó Mondelez International árfolyama. Ha kitart a hegymenet, akkor a Fibonacci-vonalak segítségével meghatározhatók ellenállásszintek. Ezek alapján 30,9, illetve 32,3 dollárnál láthatóak akadályok.

Érdemes lehet odafigyelni a túlvettséget mutató RSI-re, ami önmagában még nem számít eladási jelzésnek. Ha nem sikerülne az árfolyamnak 30 dollár felett ragadnia, akkor a korábbi csúcs közelében, 28,6 dollár körül lelhet támaszra. Ezt követően pedig a fontos mozgóátlagok nyújthatnak menedéket.

Forrás: [origo]

HERSHEY (NYSE): Vonalzó mentén húzzák

Megállíthatatlannak tűnő módon emelkedik a Hershey édességgyártó árfolyama. A részvény januárban indult hódító útjára, eddig viszont semmi nem tántorította el a meneteléstől. A történelmi csúcson lévő papír optimista esetben folytathatja is a száguldást, de a 90 dolláros szint lélektani akadályként megállíthatja. Az indikátorok növekvő trendje jó jel.

Ha az árfolyam letörné az emelkedő trendvonalat, akkor lehetne aggódni. A 82 dollárnál lévő 50 napos mozgóátlag lehet az első menedék. Később a 74 dolláros szint és a közelében lévő 200 napos mozgóátlag lehet támasz.

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.