Ez rántja mélybe az Apple-t

Vágólapra másolva!
Egyre pesszimistábbak az elemzők az Apple teljesítményével kapcsolatban, a profitvárakozások drasztikus esése pedig szorosan összefügg az árfolyam csúnya mélyrepülésével is. Hiába élénkülnek tehát az osztalékpletykák, az igazi lényeg a piac számára a profit növekedése, e tekintetben pedig nem túl kecsegtetők a kilátások.
Vágólapra másolva!

Több mint 25 százalékkal estek vissza az Apple negyedéves nyereségére vonatkozó várakozások az elmúlt hónapokban, ami jó eséllyel az egyik legfontosabb tényező lehet az árfolyam meredek zuhanásában. A Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások szerint az Apple az éppen most záruló negyedévben részvényenként 10 dolláros profitot könyvelhetett el, miközben októberben még 13,5 dollár volt a várakozások mediánja, ez idő alatt pedig 35 százalékot esett az árfolyam. Mindez szépen tükrözi, hogy hiába élénkültek fel a cég körül az osztalékkal foglalkozó pletykák, az igazi mozgatóerő a cég eredményességével kapcsolatos várakozás.

A profitprognózis drasztikus csökkenése arra utal, hogy az elemzők egyre kevésbé hisznek abban, hogy az Apple a meglévő termékvonalaival képes látványos növekedést elérni. Erre már az Investor.hu korábbi elemzésében is felhívtuk a figyelmet, és egyelőre semmi olyan konkrétumot nem látunk, ami lényegesen átrajzolna a véleményünket. Jól jelzi, milyen erős az elemzői pesszimizmus, hogy az egy évvel korábbi profithoz képest igen kemény, 18 százalékos zsugorodást jelentene, ha igaznak bizonyulna az elemzői kar előrejelzése (a konszenzusszám mögött természetesen nagyon sok eltérő várakozás áll, így vannak még pesszimistább, de lényegesen optimistább várakozások is.)

Érdemes hozzátenni, hogy az elemzői prognózisok jellemzően pesszimisták szoktak lenni az Apple esetében, korábban a cég rendre felülteljesítette ezeket az előrejelzéseket. Ezzel együtt az aggodalom nem alaptalan, hiszen az elmúlt két évben háromszor is elvétette az Apple az elemzői várakozásokat az eredményével, ráadásul az előző negyedéves profit lényegében csak stagnálást mutatott 2011 azonos időszakához viszonyítva, azaz tényleg megbicsaklott a cég növekedése.

A nagy kérdés tehát az, hogy valósnak bizonyulnak-e az elemzői várakozások, a választ pedig április 23-án, az Apple negyedéves gyorsjelentéséből tudhatjuk majd meg.