Szőröstül-bőröstül bekebeleznék a Vodafone-t

2013.04.02. 18:59

A Vodafone megvételére pályázik két amerikai telekomóriás, az AT&T és a Verizon Communications is a Financial Times Alphaville nevezetű blog szerint. A vételár a pletyka alapján akár 40 százalékkal is felülmúlhatja a vállalat részvényeinek legutóbbi záróárát, amire meg is húzták a brit telekompapírt, igaz, "csupán" 6 százalékos pluszt produkált az árfolyam. Ha igaznak bizonyul az értesülés, akkor még további 35 százalékos emelkedés várható a Vodafone árfolyamától, bár a piaci szereplők láthatóan nem hisznek egy ilyen ajánlatban, ami a szektorban kimagaslónak számító értéket társítana a vállalat eszközeihez.

A Vodafone-on osztoznának a telekomóriások

Az Egyesült Államok két legnagyobb telekommunikációs vállalata, az AT&T és a Verizon Communications közös felvásárlási ajánlatot fontolgat Európa meghatározó mobiltársaságára, a Vodafone-ra a Financial Times Alphaville blogja szerint. Megbízható forrásai szerint a vételár mintegy 40 százalékkal haladná meg a Vodafone múlt csütörtöki  záróárfolyamát, ami hozzávetőleg 260 pennynek felel meg részvényenként. A tranzakcióban a brit Barclays bank amerikai egysége segédkezne az informátor szerint. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mi igaz a pletykából, ugyanis mindhárom fél részéről elutasították a megjelentek kommentálását.

Múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy a Vodafone és amerikai partnere, a Verizon Communications tárgyalásokat kezdett közös leányvállalatuk, a Verizon Wireless sorsáról. A tengerentúli telekomcég már régóta szeretné bekebelezni az 1999-ben alapított közös mobilcéget, azonban eddig a brit társasság egyszer sem adta be a derekát, többször is sikertelenül zárultak a tárgyalások. A Sunday Times legutóbb még arról számolt be, hogy információi szerint a Vodafone mégiscsak hajlandó lenne megválni a Verizon Wirelessben meglévő 45 százalékos részesedésétől, aminek következtében végleg kivonulna Amerikából. A vételár ekkor úgy tűnt, hogy 135 milliárd dollárra rúgna.

Forrás: [origo]

Az FT Alphaville előtt korábban már a Bloomberg is megszellőztette, hogy az ügylethez közel álló forrásai szerint a Verizonnál felmerült az összeolvadás lehetősége a Vodafone-nal. Az ügylet révén megkaparintaná a hőn áhított amerikai eszközöket, azaz a Verizon Wirelesst, míg a nemzetközi eszközöket az AT&T-nek értékesítette volna a telekomcég.

Forrás: [origo]

A felvásárlás sikerességében meghatározó lehet, hogy dűlőre jut-e a nagyobb tulajdonosokkal a vevőpáros (persze ha egyáltalán van ilyen szándékuk). Igazán nagy, kétszámjegyű tulajdoni hányaddal rendelkező részvényese nincs a Vodafone-nak, legnagyobb tulajdonosnak a BlackRock alapkezelő számít 6 százalék feletti részesedésével. Mivel komoly erőt önmagában nem képvisel ő sem, úgy tűnik nincsenek olyan fajsúlyos szereplők, akik keresztbe tehetnének egy bőkezű felvásárlás során.

Forrás: [origo]

Túlzónak tűnik az ajánlat

Az ügylet a Vodafone-t közel 245 milliárd dollárra értékeli a jelenlegi 145 milliárd dollárral szemben, ami így a világon a legnagyobb kapitalizációjú telekomcég lenne az AT&T és a China Mobile előtt. Jelenleg a brit társaság partnere, és lehetséges felvásárlója, a Verizon Communications kapitalizációja közelíti meg leginkább a Vodafone-ét.

Forrás: [origo]

Értékeltségét tekintve a Vodafone már most sem számít az olcsóbb telekompapírok közé 8,5-ös EV/EBITDA mutatójával. A globális szektorátlag 6,3-as értéket ad, míg 245 milliárd dolláros kapitalizációval számolva a Vodafone 13,9-szeres értéken forogna, ami jócskán meghaladja előbbit. Ezt látva nem is csoda talán, hogy a piaci szereplők kétkedve fogadják a felvásárlással kapcsolatos híresztelést. 

Forrás: [origo]

Mégis lehet benne kakaó

A Vodafone árfolyama 6 százalékot ugrott a pletykára a londoni parketten, aminek nagy részét zárásra is megőrizte a telekompapír. Ha igaznak bizonyul az értesülés, és 260 pennyn ajánlatot tenne a vevőpáros, akkor a mai záróárhoz képest mintegy 35 százalékos növekedés állhat a Vodafone előtt. Ezen a szinten legutóbb 2001-ben járt az árfolyam.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]

A többi telekomcéghez képest lehet is mit behoznia a Vodafone-nak, hiszen a világ más tájain több olyan cég is volt, melynek papírjai 2012 eleje óta nagyobb árfolyam emelkedést tudott felmutatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK