Balog: Ugyanazok dolgoznak a jegybanknál

Vágólapra másolva!
Balog Ádám, a jegybank alelnöke a Wall Street Journalban reagált Kopits György múlt heti cikkére, melyben a közgazdász bírálta az Magyar Nemzeti Bankban zajló folyamatokat is. Balog szerint ma lényegében ugyanazok dolgoznak a jegybanknál, mint korábban, és a veszélyt az olyan megalapozatlan vélemények jelentik, mint amilyen Kopitsé is.
Vágólapra másolva!

A magyar központi bankot átlátható módon irányítják - reagált Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Kopits György múlt heti véleménycikkére. Az alelnök írását a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadásának szerdai száma a szerkesztőséghez intézett levelek rovatában közölte.

A WSJ múlt csütörtöki számában Kopits, a Költségvetési Tanács volt elnöke bírálta a magyar alaptörvény módosítását és a gazdaságpolitikát. Matolcsy György MNB-elnöki kinevezését annak a lankadatlan küzdelemnek a betetőzéseként értékelte, amelyet szerinte Orbán Viktor folytat a fékek és ellensúlyok kiiktatása érdekében. Kopits szerint a jegybank - valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal - élén olyan Fidesz-hű emberek vannak, akik alig vagy egyáltalán nem rendelkeznek releváns szakmai ismeretekkel.

Az MNB-alelnök a WSJ szerkesztőségéhez intézett levelében leszögezi: Kopits állításaival ellentétben a Magyar Nemzeti Bank működése törvényes és átlátható, Matolcsy György elnöklete alatt a lényegében egyszemélyes irányítást szélesebb alapokon nyugvó rendszerrel váltották fel. Ezen átalakulás során a központi bank állományában négyszázalékosnál kisebb arányú volt a személycsere, "ami azt jelenti, hogy lényegében ugyanazok dolgoznak a magyar központi banknál, mint korábban" - hangsúlyozta Balog Ádám. (A Matolcsy kinevezése óta MNB-ben zajló elbocsátásokról itt olvashat.)

Az alelnök szerint az MNB tekintélyére és szakmaiságára nézve nem a vezetés átalakítása jelent veszélyt, hanem sokkal inkább "az olyan bírálat - mint például Kopits úré -, amelyet nem támasztanak alá a tények".

A WSJ Balog levelét szerkesztett, rövidített formában közölte, az MNB azonban feltette honlapjára a teljes szöveget. Ebből kiderül, hogy az alelnök "Egy hitelét vesztett ember kritizálja a magyar jegybankot a nemzetközi sajtóban" alcímmel küldte el a levelet, és ezt a minősítést az Orbán-kormány által az elmúlt három évben többször hangoztatott állításokkal igyekezett alátámasztani.

Balog Ádám kiemelte, hogy Kopits György olyan időszakban volt az MNB monetáris tanácsának a tagja, amikor a magyar családok egyre több devizahitelt vettek fel, és most többek között a jelenlegi MNB-vezetés próbálja ennek a folyamatnak a káros hatásait csökkenteni. Azt azonban nem részletezte, hogy a tanács külső tagjaként Kopitsnak milyen eszközei voltak a kereskedelmi bankok devizahitelezési gyakorlatának befolyásolására.

Emellett megemlítette, hogy Kopits a Költségvetési Tanács tagjaként jóváhagyta az előző kormány 2010-es költségvetését, noha szerinte abban a bevételeket felül-, a kiadásokat pedig alultervezték, és beavatkozás nélkül 3,8 helyett 7 százalékos lett volna a hiány. (Ez a jelenlegi kormányoldal politikusainak visszatérő állítása, de nem világos, hogy mire alapozzák.)