Nem lát fantáziát a szélerőművekben a BP

Vágólapra másolva!
Értékesítené 9 amerikai államban meglévő 16 szélerőműparkját a British Petrol, részben amiatt, hogy törleszteni tudja a 2010-es olajkatasztrófa miatt eddig kirótt több tízmilliárd dolláros büntetéseket. Az olajtársaság ezen túl így akarja leépíteni a megújuló energia beruházásait, hogy a jövőben jobban tudjon az olaj és gázprojektjeire koncentrálni - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Eladásra kínálja amerikai szélerőműparkjait a világ egyik legnagyobb olajtársasága, a BP, melynek keretében a vállalat 9 államban meglévő 16 egységétől válna meg. A Reuters értesülése szerint a BP 1,5 milliárd dollárért adna túl az érdekeltségein.

A British Petrol a mostani lépésével együtt eddig 38 milliárd értékben adott túl, vagy tervez túladni eszközein, részben amiatt, hogy teljesíteni tudja a 2010-es olajkatasztrófa miatt eddig rá kirótt dollártízmilliárdos büntetéseket. Bob Dudley vezérigazgató vezetésével a cég 2011 decemberében kivonult a különböző napenergia-projektekből.

A brit vállalat lépése összhangban van a többi olajtársaság utóbbi időszakban látható azon törekvéseivel, hogy csökkentsék a megújuló energiára fordított beruházásaikat. A nagyobb olajtársaságok nagyjából egy évtizede kezdtek jelentősebb összegeket fordítani megújuló energia beruházásokra, azonban az erre a területre irányuló kormányzati támogatások bizonytalansága és kiszámíthatatlansága miatt szép lassan elkezdtek "visszavonulót fújni". Ezen túl az olaj és gázprojektek is magasabb megtérülést biztosítanak az olajcégek számára.

A BP befektetői kedvezőbben fogadták a bejelentéseket, a részvények 0,4 százalékos pluszban forognak délután Londonban.

BP árfolyama (London)

Forrás: [origo]