Még idén elzárhatják az amerikai pénzcsapokat

Vágólapra másolva!
Már a nyáron csökkentheti a részvénypiaci ralit tápláló monetáris ösztönző programjának méretét a Fed, legalábbis John Williams, a San Fransisco-i Fed elnökének szerdai, Los Angeles-i nyilatkozata szerint. Williams az amerikai gazdaság, és a munkaerőpiac további javulására számít, ezért szerinte év végén akár teljesen leállíthatja eszközvásárlási  programját az USA jegybankja.
Vágólapra másolva!

Akár már a nyáron is csökkentheti havi 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programjának méretét a Fed - közölte John Williams, a San Fransisco-i Fed elnöke. Williams arra számít, hogy a nyárig tovább javul az amerikai munkaerőpiac helyzete, ami lehetővé teszi majd a jegybank számára, hogy jelentős mértékben csökkentse, év végére pedig akár teljesen le is állítsa a monetáris ösztönző programot.

Williams viszont továbbra sem számít a 0 százalék körüli kamatlábak emelésére, és az elnök továbbra is optimista a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, mely szerinte 2,5 százalékos lehet ebben az évben, ami 2014 végére 7 százalék alá csökkentheti a munkanélküliségi rátát.

Williams bejelentésével tovább erősödött a piaci szereplők érzése, hogy a Fed-en belül egyre nagyobb a megosztottság a gazdasági növekedés segítését célzó stimulusok fenntartásával és időzítésével kapcsolatban. Az elmúlt hónapokban folyamatosan a gazdaság és a munkaerőpiac lassú javulásáról árulkodó makroadatok láttak napvilágot, emiatt a clevelandi és az atlantai Fed elnöke egyaránt a kötvényvásárlási programok csökkentésének átgondolását javasolta az amerikai jegybanknak.

A programok idő előtti befejezésének viszont még mindig kisebb az esélye, mivel Ben Bernanke, a Fed elnöke az utóbbi időben folyamatosan azok védelmében szólalt fel. Szerinte a program kockázatait ellensúlyozni tudják annak előnyei, és a monetáris stimulus rendkívül fontos a gazdasági növekedés beindítása érdekében.

Ha a Fed tartja magát korábbi elhatározásához, vagyis, hogy az új program befejezését különböző makrogazdasági mutatók (infláció, munkanélküliségi ráta) megfelelő alakulásához kötötték, akkor a programnak nem valószínű, hogy év vége előtt vége szakadna. A holnap nyilvánosságra kerülő munkaerőpiaci makroadat szerint 7,7 százalékos lehetett a munkanélküliségi ráta márciusban, ezen kívül pedig az infláció 2 százalékos volt márciusban, amivel mindkét érték igencsak távol van a Fed által kitűzött célértékektől. A jegybank korábban közölte, amíg a munkanélküliségi ráta nem éri el a 6,5 százalékos szintet, illetve az infláció nem kerül 2,5 százalék fölé, továbbra is nagyfokú monetáris stimulusra lehet számítani.

Forrás: [origo]

Mindenesetre a piacokat óriási likviditással ellátó, és a részvénypiaci ralit tápláló monetáris ösztönző program idő előtti befejezésének meglebegtetése negatív reakciókhoz vezetett szerdán is a tőzsdéken, a részvényindexek nagyobb mínuszba kerültek annak hatására.