Brutális forinterősödés!

Vágólapra másolva!
Hirtelen igen jelentős forinterősödés bontakozott ki, miután a jegybank ma bejelentette a gazdasági növekedés serkentését hivatott hitelezési programját. A jegybank enek keretében hazai kkv-knak nyújtana segítséget az Origo tudósítása szerint, 0 százalékos kamatot nyújtva a kereskedelmi bankoknak, hogy így segítse elő a cégek hitelhez jutását. Az OTP árfolyama a bejelentést követően szintén emelkedni kezdett, az 1,8 százalékos pluszba is sikerült felkapaszkodnia az árfolyamnak a délelőtti órákban.
Vágólapra másolva!

13:23

A bejelentések hatására az OTP árfolyama is jelentős emelkedést mutat, már 3 százalék feletti a plusz météke. Úgy tűnik a befektetők számára pozitív hír, hogy látszólag a vállalati devizahitelek átváltása során nem kell a bankoknak újabb terheket magukra vállalniuk.

12:35

Már 300 alatt a forint, amiben talán fontos szerepet játszhat, hogy a devizatartalékok csökkenése nem lesz jelentős, és arra lényegében már sokan számítottak (ráadásul hasonló lesz a felhasználása, mint korábban a végtörlesztések esetében, vagyis az MNB segít devizát adni a devizahitelek leváltásához), valamint a kihelyezendő hitelek kockázatát nem a jegybank, hanem a kereskedelmi bankok fogják viselni.

A mai mozgásokkal a hazai fizetőeszközt csak egy hajszál választja el, hogy kiessen az utóbbi napok árfolyamsávjából. Amennyiben erre sor kerülne, az technikailag egy pozitív jelzés lehetne a forint esetleges további erősödésére.

Forrás: [origo]

12:25

Hirtelen nagy erősödés bontakozott ki a forint piacán a jegybank mai bejelentéseit követően. A kurzus egészen a 301,3-as szintekig kúszott vissza.

13:15

Megrogyott a forint

A jegybank rendkívüli ülését követően a forint árfolyama érezhető gyengülést mutat az euróhoz képest, hirtelen ismét a 304 feletti szinten találhatja magát a kurzus. A növekedés serkentését célzó hitelezési program elsőre megfeküdte picit a befektetők gyomrát, hiszen sokan talán rögtön a jegybanki devizatartalékok csökkenésének kockázataira kezdtek fókuszálni. Érdekes egyébként, hogy a mai bejelentéseknek sok újdonságtartalma már azért kevés volt az utóbbi napokban megjelenő sajtóértesülések fényében.

Mit mondott Matolcsy?

Ahogy azt már eddig is sejteni lehetett, a jegybank a gazdasági növekedés támogatása miatt brit mintára kezd hitelezési programba. Az MNB célja, hogy a hazai kkv-k számára könnyítse meg az olcsó hitelhez jutás lehetőségét, aminek érdekében a kereskedelmi bankok számára 0 százalékos kamat mellett fognak 250 milliárd forintos hitelkeretet biztosítani. Ezt felhasználva a hazai bankok kedvező, legfeljebb 2 százalékos kamatozású hiteleket folyósíthatnak majd a vállalkozások számára, ami jóval kedvezőbb feltételt jelent a jelenleg érvényes 8-9 százalékos kamatokhoz képest.

Hasonló feltételek mellett lehetősége lesz a vállalatoknakegy további 250 milliárd forintos keret erejéig, hogy jelenlegi devizahitelüket forinthitelre váltsák a program keretében. Ehhez az MNB biztosítaná a szükséges devizát, aminek hatására a jegybanki devizatartalékok szintjét 3 milliárd euróval csökkentenék (ami megfelel a szélesebb körű piaci várakozásoknak). A kéthetes jegybanki betétben elhelyezhető 4500 milliárd forintnyi összeghez is hozzányúlnak, annak szintjét 3600 milliárdra szállítanák le.

Az OTP nem mozdul

Úgy tűnik, hiába a jegybanki növekedési tervek és a kereskedelmi bankokon keresztül a vállalatoknak szánt olcsó hitel, az OTP árfolyama nem mutat érdemi elmozdulást a bejelentések hatására (bár a tegnapi zárószintekhez képest eddig 1,5 százalékos emelkedés mutatkozik).