35 perc volt a Matolcsy-csomagra

Vágólapra másolva!
A jegybank döntéshozói bő fél órát kaptak, hogy megismerjék az új intézkedési tervet, amellyel a hitelezést támogatná meg az MNB. A monetáris tanács nem volt egységes, pedig Matolcsy György elnök ennek az ellenkezőjét állította.
Vágólapra másolva!

Mindösszesen 35 percet kaptak a jegybank legfőbb döntéshozó szervének, a monetáris tanácsnak a tagjai arra, hogy átnézzék, elolvassák az előterjesztést a Növekedési hitel programról - erről tájékoztatta Király Júlia, a monetáris tanács tagja a Népszabadság Online-t. Egy döntés-előkészítő előterjesztés több tíz oldal szokott lenni, a konkrét intézkedésen kívül hatásvizsgálatot, előnyöket, kockázatokat is tartalmazni szokott.

Matolcsy György egy hónapja megválasztott jegybankelnök tegnap ismertette a jegybank új hitelösztönzési csomagját, amely három pillérből áll (a kkv-knak kedvezményes hitellehetőség felkínálása, a kkv-k devizahiteleinek leváltására szánt, szintén kedvezményes forinthitel, illetve a kereskedelmi bankok rövid lejáratú tartozásainak visszafizetését szeretnék ösztönözni). A bejelentés előtt két órával ült össze a monetáris tanács, ott a tagoknak bő fél órájuk volt, hogy a jegybanki stáb által készített részletes ismertetést, előterjesztést elolvassák.

Király Júlia, a jegybank egyik alelnöke, akinek a hatéves megbízatása július elején lejár, a vita elején jelezte: nem tartja elegendőnek az időt ahhoz, hogy megfelelő mélységben tanulmányozza a javaslatot, ezért tartózkodik a vitától. Azt is mondta a Nol-nak, hogy a monetáris tanács emiatt nem is lehetett egységes a csomag alkalmazásának megtárgyalásakor. Matolcsy György elnök a sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta, a teljes monetáris tanács egyetért a programmal.