Közbeszerzés nélkül költhet félmilliárdot a NAV

Vágólapra másolva!
Várhatóan 500 millió forintba kerül, hogy az adóhatóság fogadni tudja a pénztárgépektől beérkező adatokat. Az illetékes parlamenti bizottság megszavazta, hogy a beszerzésre ne kelljen közbeszerzést kiírni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) nem kell közbeszerzést kiírnia a hivatal informatikai rendszerébe bekötött pénztárgépek adatait feldolgozó, várhatóan nettó 500 millió forintba kerülő eszközökre. A felmentés kiterjed a fejlesztés esetleges támogatásához szükséges további nettó 170 millió forintos beszerzésre is.

Hétfőn a parlament gazdasági és informatikai bizottsága tárgyalta a kormány azon javaslatát, hogy az adóhatóság mentesüljön a kiírandó közbeszerzés kötelme alól. A javaslatot a jobbikos tagok tartózkodása mellett a bizottság támogatta.

A közbeszerzési törvény kimondja: a minősített adatot, valamint az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésre a parlament gazdasági és informatikai bizottsága adhat felmentést a kötelező közbeszerzés alól.

Rogán Antal, a Fidesz által delegált elnök arról tájékoztatta a bizottságot, hogy megfelelő nemzetbiztonsági tanúsítással rendelkező cégek vehetnek részt a beszerzésben.

A bizottság egyhangúlag elfogadta a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz beadott gazdasági bizottsági módosító javaslatot is. Ez kötelezővé teszi a szolgáltatóknak, hogy a társasházak és a lakásszövetkezetek tulajdonosai is kapják meg a szemétszállításra előírt 10 százalékos csökkentést. Rogán Antal bizottsági elnök azzal indokolta a módosítást, hogy a fűtésnél - ahol a társasházak, illetve a lakásszövetkezetek maguk üzemeltetik a fűtési rendszert - nem jutott el mindig a rezsicsökkenés a lakókig. A bizottság egyhangúlag fogadta el a módosító javaslatot.