Lemondott Király Júlia

Vágólapra másolva!
Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hétfőn délelőtt benyújtotta lemondását Áder János köztársasági elnöknek. Ha az államfő elfogadja a lemondását, akkor Király legkésőbb április 22-én távozik posztjáról. Döntését részben azzal indokolta, hogy amióta Matolcsy György az új elnök, a jegybankban parancsra írják át az elemzéseket, és eluralkodott a félelem.
Vágólapra másolva!

A jegybanktörvény szerint minimum két alelnökkel kell működnie a nemzeti banknak, így meg kell találni Király utódját, de ha ez előbb megtörténik, akkor április 22. előtt feláll a székéből.

Döntését egy hétfő reggel tartott háttérbeszélgetésen azzal indokolta, hogy Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésével és az új elnök kezdeményezésére átalakult a monetáris tanács működése. Matolcsy javaslatára időben lerövidítették az üléseket, ezért Király úgy látja, hogy érdemi szakmai vitára nincs mód.

Megítélése szerint a monetáris tanács nem tudja maradéktalanul betölteni a jegybank legfontosabb stratégiai döntéshozójának a szerepét. Az új működési mód egyre kevésbé biztosítja, hogy a monetáris tanácsban felelős döntések szülessenek. Király elmondta, az MNB-ben az elmúlt sok évben kialakult légkör lehetővé tette a felelős és kreatív döntéshozatalt, ezt a légkört a szakma iránti tisztelet és a gondolat szabadsága jellemezte. "Ebben a légkörben lehet nagyot alkotni" - fogalmazott az alelnök döntése indoklásaként.

Hozzátette, hogy a parancsra átírt elemzések és a jegybankban eluralkodó félelem nem kellően végiggondolt döntésekhez vezethet. Szerinte a megváltozott légkör az MNB presztízsét és az ország gazdaságát veszélyezteti, és károsnak tartja, hogy az új vezetés a stáb éléről és fontos területekről kulcsembereket távolított el.

Balog Ádámra, a jegybank másik, Matolcsy érkezése után kijelölt alelnökére utalva megjegyezte, a tanács döntéseit előkészítő stábot egy olyan alelnök alá rendelte a bank szervezeti és működési szabályzata, aki lényegében nem felel meg a törvényi feltételeknek, mivel nem rendelkezik a szükséges elmélyült ismeretekkel és tapasztalatokkal.

Az [origo] részletesen foglalkozott a jegybankban történt változásokkal azóta, hogy Matolcsy György átvette a vezetését. Az új elnök első körben - mások mellett - a kutatás részleg vezetőjét küldte el, később egy olyan munkatársat, akit korábban az év dolgozójának választottak. Matolcsy arról is intézkedett, hogy semmilyen konferenciát ne tartsanak az épületben, és egy már betervezett nemzetközi konferenciát is lemondott.

Az inflációs jelentés előtt félreérthetetlen célzásokat kaptak a jegybanki stáb tagjai, hogy a kormány számára kényes területeken, a gazdasági növekedésnél és a költségvetési hiánynál igazodjanak a kormány hivatalos prognózisához.

Király Júliának július 3-án járna le hatéves megbízatása, de idő előtti lemondásával jelezni kívánja a helyzet súlyosságát. Hangsúlyozta, hogy egyre növekvő valószínűségét látja a nem kellően megalapozott, elhibázott döntések meghozatalának, amikért alelnökként és a monetáris tanács tagjaként sem kíván semmilyen felelősséget vállalni.

Elmondta azt is, hogy döntését nem a múlt csütörtöki növekedési hitelprogram miatt hozta meg, hanem mert egy hónappal ezelőtt egy hónapos türelmi időt hagyott az új vezetésnek, ez most járt le.