Matolcsy nyolc bankárral reggelizik

Vágólapra másolva!
Matolcsy György jegybankelnök nem a nyolc legnagyobb bank vezetőjét, hanem személyesen nyolc, nagybankban dolgozó bankárt hívott hétfőn üzleti reggelire azzal a céllal, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a növekedési hitelprogram megvalósításának részleteiről - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A napilap információja szerint egyes bankoknál nem is az operatív vezető kapta az invitálást, ami alátámasztja, hogy a személyekhez kötődő kapcsolat volt a meghívás alapja, és megmagyarázza azt is, hogy miért maradhatott ki a meghívotti körből az Erste és az MKB képviselője. A lap ugyanakkor nem sorolja fel, hogy ki az érintett nyolc bankár.

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a program részleteit ismertető elemzői tájékoztatón néhány nappal ezelőtt elismerte, hogy az érdemi tárgyalásokra a legmegfelelőbb mód a Bankszövetségen keresztüli egyeztetés. Mivel a jegybank előzetesen a növekedési hitelprogram sarokszámait sem közölte a bankszövetséggel, a hétfői reggeli egyeztetés ennek a csorbának a kiküszöbölése lehet - mutat rá a Napi. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a program részleteinek tisztázására egy hónapot adott, de Matolcsy György azt is mondta, hogy már májusban szívesen indítaná a programot.

A bankok óvatosan fogadták a javaslatot, miután nem tiszta, hogyan értette Matolcsy György, hogy az új hitelprogram kockázatmegosztásra épül a bankok és az MNB között - az eddig ismert információk szerint ugyanis a beszorított marzs mellett a bankok futják az olcsó hitel ügyfélkockázatát, és nem a refinanszírozó nemzeti bank.