A fővárosé lehet a becsődölt Rác fürdő

Vágólapra másolva!
A felénél is kevesebbért venné meg a főváros a Magyar Fejlesztési Banknak a Rác fürdő beruházáshoz kapcsolódó követeléseit, amennyiben a közgyűlés ezt jóváhagyja - írja a keddi Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint a hitelező bank még a nyáron felmondta a hitelszerződést, a beruházó Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme pedig januárban lejárt. Ha a feleknek nem sikerül egyezségre jutniuk, akkor a céget felszámolják és vagyontárgyainak - fürdő, szálloda, telek - értékesítési bevételéből elégítik ki a hitelezőket.

A lap úgy tudja: a főváros a különféle költségvetési tartalékok terhére megvenné az MFB követeléseit, amivel többségi tulajdonba kerülne a cégben. Jelezték ugyanakkor azt is, hogy információik szerint a főváros mellett befektetői vételi ajánlatra is számíthat a pénzintézet.

Ha a bank egyiket sem fogadja el, akkor végelszámolásra kerül a cég, ami azt jelenti, hogy akár árverésen is értékesíthetik a felújított Rác fürdőt és a 67 szobás szállodát. Ezzel elúszna a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt telek.

A történet 2003-ban kezdődött, amikor a fővárosi önkormányzat kényszerhelyzetbe kerülve - hiszen az épület felújítása halaszthatatlanná vált, de pénze nem volt rá - külső befektetőt keresett. Végül a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft.-vel közösen alakította meg a Rác Nosztalgia Kft.-t, amelybe a főváros az építmények alatti földterületet vitte, míg a befektető vállalta a 67 szobás szállodai szárnnyal bővült, 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezését. Az építkezés 2005-ben kezdődött, a nyitást 2010 májusára tervezték.

Eközben elszámolási vita támadt a kft. és a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH) között, így a két éve használatbavételi engedéllyel bíró fürdő, illetve hotel mégsem nyílhatott meg. A részben BGYH-tulajdonban lévő Rác Nosztalgia Kft. pedig bevétel híján 2011 júniusa óta nem törleszti a hitelt - írja a Népszabadság.