Júniusig várhatnak az olcsó hitelre a cégek Gyuris szerint

Vágólapra másolva!
A MNB csütörtökön bejelentett hitelezésösztönő programjának részleteit áprilisban fogja kidolgozni a hitelintézeti szektor és a magyar jegybank, legkorábban pedig június másodikán folyamodhatnak a kedvezőbb kamatozású hitelekhez a vállalatok - mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az M1 reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Az MNB csütörtökön bejelentett hitelezésösztönző programjáról kérdezték Gyuris Dánielt, a Magyar Bankszövetség alelnökét az M1 reggeli műsorában.

Az alelnök elmondása szerint az induló program 250 milliárd forintos nagyságrendje a meglévő vállalati hitelállomány 7 százaléka, így ennek lecserélésére az nem elég. Az a kérdés, hogy a következő hónapokban képesek-e megtalálni azokat az ágazatokat, amelyek az olcsóbb forrásból a gazdaság élénkítés révén részesedhetnének - mondta Gyuris. A jegybanknak, a kormánynak és a hitelintézeti szektornak a közös feladata, hogy megtalálják azokat a szereplőket, akik gazdaságélénkítő beruházásokra, forgó finanszírozásra használnák fel ezeket az olcsóbb forrásokat.

Azok az ágazatok lehetnek majd a kiemelt ágazatok között, melyek a kormányzat által is jobban támogatottak, és egy szélesebb, integráltabb alapanyagtermelő, beszállítói kört tudnak élénkíteni. Gyuris szerint ilyennek számít az élelmiszeripar, a gépgyártás, és minden olyan ágazat, mely az exportot tovább tudja erősíteni, és a legszélesebb foglalkoztatói kört tudja megmozdítani.

A program harmadik pillérét jelentő devizahitel leváltások annak a vállalkozói körnek lehet előnyöst, mely kifejezetten exporttal nem rendelkezik, de a forrásait korábban devizahitelből szerezte, és az árfolyamkitettség nagyon érzékenyen tudja érinteni.

Gyuris ezen kívül közölte, hogy az elkövetkezendő egy hónap, április végéig a program részleteinek és feltételeinek kidolgozásáról fog szólni az MNB és a hitelintézetek között, melyekről legkorábban június elsején lehet majd érdeklődni a vállalatoknak a bankoknál. Az első hitelkérelmeket a tervek szerint június másodikán lehet majd beadni.

Mint beszámoltunk róla, az MNB célja a programmal, hogy megkönnyítse a hazai kkv szektor számára az olcsó hitelhez jutás lehetőségét. Ennek érdekében a kereskedelmi bankok számára 0 százalékos kamat mellett fognak 250 milliárd forintos hitelkeretet biztosítani. Ezt felhasználva a hazai bankok kedvező, legfeljebb 2 százalékos kamatozású hiteleket folyósíthatnak majd a vállalkozások számára, ami jóval kedvezőbb feltételt jelent a jelenleg érvényes 8-9 százalékos kamatokhoz képest.