Kelendő a kakaó és a búza is

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci index 0,6 százalékot emelkedett a hét első kereskedési napján. Az elmúlt időszak gyengélkedése után a kakaó és a búza vezetésével próbál talpra állni a nyersanyagpiac. Feljebb zártak az ipari fémek és az olaj, esett viszont az arany és az ezüst. A mezőgazdasági termények körében nincs egyértelmű trend, egyedi hírek mozgatják az árfolyamokat.
Vágólapra másolva!

Az első emelkedést produkálta az olajpiac három nap folyamatos lecsorgása után. Volt hova korrigálni, mivel a rövid idő alatt elszenvedett 5 dollár veszteség korrekció után kiáltott. Az emelkedés mértéke meglehetősen visszafogott volt, nyoma sincs a részvénypiacok visszatérő lelkesedésének. A brent/ crude spread tovább szűkült, már 11 százalék körül jár.

Az amerikai földgáz ismét ellentétesen mozgott a két vezető olajfajtához képest. A masszív vételi hullám új lokális csúcsig repítette az árfolyamot pénteken, itt is ideje volt egy ellentétes irányú mozgásnak, egy százalékot csökkent a kurzus hétfőn.
Csekély mértékben esett az arany és az ezüst árfolyama, itt kissé megnyugodtak a kedélyek az elmúlt hét heves kilengései után. A palládium szerepelt a legjobban a nemesfémek közül, az elmúlt hét 5,8 százalékos értékvesztése után 0,8 százalékot izmosodott.

Lassulni látszik a kukorica mélyrepülése, a 630 centes szint környéke megtámaszthatja az árfolyamot. A szója egy százalék felett erősödött, a búza pedig 50 centtel van már a múlt heti mélypontja felett, mivel az elmúlt öt kereskedési napból négyszer feljebb tudott zárni. Az Észak-Amerikában elhúzódó téli időjárás mellett az is támogatta az árfolyamot, hogy Kína 960.000 tonna búzát fog vásásrolni.

Búza árfolyama (cent/véka)

Forrás: [origo]

Érdekes mozgások láthatók viszont a kakaó piacán. Az elmúlt hét hónapban masszív csökkenő trendben mozgott, több mint 20 százalékot veszített az értékéből és megközelítette a 2000 dolláros szintet. A közelmúltban azonban változott a kereskedés képe, úgy tűnik "kifenekelt" az árfolyam, egyre magasabb csúcsok és magasabb mélypontok követik egymást. Az árfolyamot szépen támasztja a 20 napos mozgóátlag és jó eséllyel további emelkedés várható a termékben. Ha az árfolyam el tudja érni az 50 százalékos Fibonacci szintet, akkor még 8 százalék is lehet benne....

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]

Kérészéletűnek bizonyult az arabica kávé feltámadása, szertefoszlott a gyors felállásba vetett hit. A tegnapi 3 százalék feletti áresés borús képet vetít előre, a kakaó árfolyamgörbéje sokkal egészségesebbnek tűnik...

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]