A dinnyekartell nem kartell

Vágólapra másolva!
Hiába állt ki Budai Gyula agrárállamtitkár több áruházzal közösen, és jelentették be, hogy mennyibe kerül majd a dinnye, a GVH nem tudta megállapítani a kartellezést.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette az eljárást a dinnyekartell ügyében, mivel a közérdek hatékony védelme nem volt biztosítható az eljárás folytatásával - írják közleményükben.

A Gazdasági Versenyhivatal 2012. augusztus 27-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Spar és a Tesco ellen, továbbá a Magyar Dinnyeszövetség Közhasznú Egyesület és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ellen. A GVH azt feltételezte, hogy a cégek és a szervezetek megegyeztek egyrészt a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban, másrészt abban, hogy a Magyarországon kívül megtermelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmazzák Magyarországon.

A feltételezés nem volt alaptalan, hiszen a cégek és Budai Gyula mezőgazdasági államtitkár nyilvánosan jelentették be, hogy 99 forintos áron fogják adni a dinnye kilóját, sőt később a kartellezést is elismerte. Később mind az államtitkár, mint az áruházak visszavonulót fújták, majd a parlament olyan törvényt fogadott el, amely megakadályozta a vizsgálat folytatását.

A GVH közleménye is úgy fogalmaz, hogy az eljárást azért kellett megszüntetniük, mert a parlament módosított egy törvényt, hogy a mezőgazdasági termékeket érintő - akár folyamatban lévő - kartelleljárásokban a GVH köteles kikérni a vidékfejlesztési miniszter állásfoglalását, és az eljárást csak ezen álláspont alapján folytathatja.

A GVH megkereste a vidékfejlesztési minisztert, az általa adott válasz szerint nem állapítható meg a tisztességtelen piaci magatartás. Az úgynevezett szakmaközi törvény módosítása egyúttal kizárja a kartellezéssel kapcsolatos jogsértések szankcionálását agrártermékek vonatkozásában - írják.

"A GVH álláspontja szerint a jelenlegi szabályozási helyzet jogbizonytalanságot teremt a mezőgazdasági termékekre irányuló kartellek megítélésében" - zárják közleményüket.