Maguknak is termelhetnek az észak-koreai parasztok

Vágólapra másolva!
Felpörgött a mezőgazdasági termelés Észak-Koreában, miután tavaly bevezették az agrártermelők egyéni érdekeltségét - írta a pénteki Napi Gazdaság a Reuters hírére hivatkozva. A hírügynökség a sztálinista rezsimet támogató, Tokióban megjelenő újság értesülését idézte.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai mezőgazdaság "liberalizálását" az új vezér, Kim Dzsong Un kezdeményezte tavaly, ám ezzel kapcsolatban a rezsim nem tett semmiféle nyilvános bejelentést. A lapértesülés ezért az első megerősítése annak, hogy bevezették az egyéni érdekeltséget.

A lap forrásai szerint az agrártermelők már akár termésük felét is megtarthatják, miután leszállították az államnak és a hadseregnek járó részt. Az új rendszerben nőttek a terméshozamok, egyes vidékeken negyedével teljesítették túl a tervet.

Korábban az ENSZ is beszámolt az agártermelés növekedéséről, de hozzátette, hogy a lakosságnak továbbra is napi gondot okoz az élelmiszerek beszerzése. A phenjani vezetés az elmúlt évtizedekben képtelen volt úrra lenni az ország lakosságát sújtó éhezésen, a korábbi katonai fenyegetéseket arra használta fel, hogy élelmiszersegélyeket csikarjon ki.