Még tovább eshet a magyar alapkamat

Vágólapra másolva!
A 4,5 százalékos szint alá csökkentheti az alapkamatot a magyar jegybank év végére, mondta ma reggel az MR1-Kossuth Rádió műsorában Patai Mihály. A Bankszövetség elnöke szerint ha az inflációs kilátások nem romlanak, az teret enged majd az irányadó ráta további csökkenésének.
Vágólapra másolva!

Patai úgy látja, hogy ha az inflációs kilátások nem romlanak érdemben, úgy év végére a 4,5 százalékos szint alá, újabb történelmi mélységekbe bukhat a jegybanki alapkamat mértéke. A Bankszövetség elnöke szerint a magyar gazdaság várhatóan stagnálni fog idén, a növekedésre akkor van esély, ha a mezőgazdaság jól teljesít.

Tegnap a várakozásoknál alacsonyabb inflációs adat látott napvilágot, vagyis ezen, a jegybank által kiemelten követett fronton úgy tűnik nincs akadálya az alapkamat további csökkenésének. Bár Patai Mihály szavai a jegybanki alapkamat várható alakulásáról optimistább képet festenek, mint a szélesebb körű, 4,88 százalékos elemzői várakozások, a tegnapi inflációs adat hatására a gyorsabban reagáló elemzők ennél már alacsonyabb prognózisokat fogalmaztak meg.

Bár az inflációs folyamatok alapján a jegybanki alapkamat csökkenésének még lehet tere, kérdéses, hogy kedvezőtlen irányba változó külpiaci hangulat esetén egy 4 százalék körüli alapkamat mekkora sérülékenységet fog okozni. Könnyen lehet ugyanis, hogy a kockázatvállalási kedv elillanásával a magyar eszközök hozamprémiuma már nem lesz kellően magas, hogy a befektetőknek továbbra is érdemes legyen magyar papírokat venni, ami rossz esetben a forint árfolyamán is sebet ejthet.