Új nagyerőmű építése indulhat Csepelen

Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődhet egy új áramtermelő erőmű, a Csepel III. építése. Ha elkészül, legalább 70 ezer háztartást láthat el árammal.
Vágólapra másolva!

Minden szükséges engedélyt megkapott az Alpiq Csepel Kft. csoport a Csepel III. erőmű megépítéséhez - mondta a Világgazdaságnak a cég vezérigazgatója, Breglovics Gábor. A mintegy 100 milliárd forintos beruházás elindításáról az idén várhatóan még nem dönt a svájci tulajdonos.

A leendő erőművet 444 megawattos kapacitással tervezik, ez majdnem akkora, mint a Paksi Atomerőmű egy blokkjáé. Alapvetően villamos energiát, kisebb mennyiségben pedig hőt állít majd elő. A kapacitások alapján az erőmű 70-80 ezer háztartás áramellátására és további 20 ezer háztartás távhőellátásában való részvételre lesz alkalmas. A beruházás az építkezés idején 300-500 új munkahelyet teremt.

Az E.On által 2009-ben, Gönyűn átadott óta nem épült új nagyerőmű Magyarországon, a többi hasonló projekt terve a válság miatt és más okokból vagy lekerült a terítékről, vagy későbbre halasztották. (A Csepel III. is csúszik, a korábbi elképzelések szerint 2013 őszén indult volna az építése.) A gönyűi létesítmény egyébként a kedvezőtlen piaci helyzet miatt csak félgőzzel tud működni, hiába az ország legnagyobb hatásfokú áramtermelője, tulajdonosa ezért már az eladásában gondolkodik.

A Csepel III blokk és a gönyűi erőmű kapacitása és műszaki paraméterei hasonlóak, ám míg az E.On beruházása 400 millió euróba (120 milliárd forint) került, a csepeli előreláthatóan csak 100 milliárd forintba. Az alacsonyabb költséget részben az magyarázza, hogy barnamezős, tehát már részben előkészített terepen indítandó beruházásról van szó.