Beperelné a BlackBerry az elemzőt - Láttunk már ilyet...

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdefelügyelethez fordulhat a BlackBerry, miután 8 százalékos árfolyamzuhanást okozott a Detwiller Fenton csütörtöki elemzése a Z10-esek értékesítésével kapcsolatban. A BlackBerry szerint az állítások félrevezetőek, sőt akár szándékos manipuláció is állhat a háttérben a vállalat szerint. Hasonló példáért nem is kell messzire mennünk, ugyanis a hazai tőzsdén az E-Star esetében láthattunk olyat, hogy a cég felszólalt a negatív véleményt megfogalmazó elemző véleményével szemben.
Vágólapra másolva!

Komoly felháborodást váltott ki a BlackBerry-nél a Detwiller Fenton elemzőjének véleménye a Z10-esek értékesítésével kapcsolatban, a technológiai óriás azt is fontolóra vette, hogy az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC) perli be az elemzőcéget, áll a BlackBerry által kiadott közleményben. Bár a SEC egyelőre nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, annyit elárultak, hogy hivatalos panaszt még nem nyújtott be a BlackBerry.

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy Jeff Johnston, a Detwiller elemzője szerint naponta több BlackBerryt visznek vissza bizonyos kereskedőkhöz, mint amennyit el tudnának adni. A kijelentés - mely első ránézésre valóban igen meredeknek tűnik - komolyan megrángatta a Z10-eseket gyártó cég árfolyamát, a papírok nap végére 8 százalékot veszítettek értékükből. A BlackBerry már akkor is cáfolta a véleménye szerint félrevezető adatok valóságtartalmát, a technológiai vállalat szerint a vásárlók elégedettek a Z10-esekkel, ennek ellenkezőjének híresztelését pedig manipulációnak tartják.

A Detwiller Fentont nem viselte meg különösebben a BlackBerry fenyegetése, állításuk szerint az adataik megbízhatóak, továbbá semmilyen pénzügyi érdekük nem fűződik a BlackBerry árfolyamának eséséhez.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Igazságot tenni az ügyben nem tudunk és nem is akarunk, az mindenesetre, ha egy vállalat a független elemzőt kezdi támadni, mindenképp figyelmeztető jelként kezelendő. Ha ugyanis az elemző valótlanságot állít, úgy a piaci szereplők nem hallgatnak majd rá, és nem kezdik emiatt szórni a vállalat papírjait. A cég egy elhibázott elemzői véleménnyel - a rövidtávú esetleges sokkot leszámítva - kvázi nem veszíthet, ellenkező esetben viszont, ha a széles közönség előtt megtámadt elemzőnek végül igaza lesz, az mérhetetlen arcvesztéssel jár majd együtt a vállalatnál.

Az E-Starnál nem volt jó ómen a vagdalózás

A hazai tőzsdén sem példanélküli az, amikor a vállalat vezetője felháborodik az elemző véleményén. Az azóta csődeljárás alatt álló E-Star Alternatív Nyrt. esetében volt még 2011 nyarán egy hasonló incidens, mikor is a Concorde elemzője állította azt, hogy a társaság finanszírozási gondokkal fog szembesülni. Akkoriban valósította meg az E-Star az EETEK cégcsoport felvásárlását, és az előzőleg beharangozott tervekkel szemben a társaság nem tudott megfelelő hitelfinanszírozást bevonni. A Concorde elemzője úgy vélte, hogy a beszűkült hitelpiacon továbbra is nehézkes lesz hitelfinanszírozást találnia az E-Starnak, ezért alulsúlyozásra minősítette le a részvényt.

Erre reagálva az E-Star közleményt bocsátott ki, mely szerint a Concorde "előrejelzése nem tartalmaz új, szakmailag értékelhető elemzői információt és adatot. A fundamentumok figyelmen kívül hagyásával és érdemi szakmai elemzés nélkül készült anyag így a befektetők hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatása helyett kizárólag piaci hangulatkeltésre alkalmas."

Az, hogy hosszú távon kinek is lett igaza, mindenki eldöntheti saját maga...

E-Star

Forrás: [origo]