Vágólapra másolva!
Ha biztosra akar menni a kormány, akkor valahonnan újabb forrásokat kell szerezni az idei költségvetésbe. Hogy ezt pontosan hogyan csinálja, kiderülhet a hétfőn nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramból.
Vágólapra másolva!

Az [origo] információi szerint hétfőn küldi el, és hozza nyilvánosságra a kormány a konvergenciaprogramot. Az Európai Bizottságnak készített dokumentumban azt mutatja be a kabinet, mit vár idén és jövőre a gazdaságban, és hogyan alakul a költségvetési egyenleg.

Az anyagnak kitüntetett jelentősége van, mert az Orbán-kormány azért harcol, hogy véget érjen az országgal szemben - még kilenc éve indított - uniós túlzottdeficit-eljárás. A konvergenciaprogram pedig lehetőséget nyújt arra, hogy az ehhez szükséges intézkedéseket bemutassa a kabinet.

Brüsszel legutóbb február végén tett le az asztalra egy előrejelzést a magyar gazdaságról, abban azzal számolt az Európai Bizottság, hogy idén és jövőre egyaránt a GDP 3,4 százaléka lesz a költségvetési hiány, vagyis felette lesz a 3 százalékos küszöbnek. (A GDP 0,5 százaléka durván 150 milliárd forintnak felel meg.)

Az uniós források befagyasztásával fenyegető deficiteljárást akkor lehet megszüntetni egyáltalán, ha a hiány 3 százalék alatt maradna. A deficiteljárás meghosszabbításáról, esetleg az uniós pénzek elvételéről, vagy pedig a deficiteljárás megszüntetéséről júniusban döntenek az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek, de előtte az Európai Bizottság május elején kiad egy frissített előrejelzést, amely alapjául szolgál majd a júniusi miniszteri döntésnek.

A kormány a mai programjában két stratégiát folytathat: vagy új intézkedések bevállalása nélkül akarja meggyőzni az Európai Bizottságot arról, hogy idén és jövőre is minden rendben lesz az államháztartásban, vagy pedig nem bíz semmit a véletlenre, a politikai mérlegelésre, és új lépésekre szánja el magát.

Ha az első stratégiát választja, akkor nem mutat be új lépéseket a mostani konvergenciaprogramban, de kihangsúlyozza például a tavalyi, a vártnál is jóval alacsonyabb költségvetési hiányt, és néhány olyan intézkedés megvalósítása mellett tesz hitet (például az elektronikus útdíj vagy a pénztárgépek bekötése az adóhatósághoz), amelyeket a legutóbbi előrejelzésében alig vett figyelembe a bizottság. Ez azonban kockázatos lehet, mert például a pénztárgépek utáni bevételek továbbra is bizonytalanok, annak ellenére, hogy a kormány szerint minden a terv szerint halad. Ha azonban biztosra akar menni Orbán, akkor újabb adóemelést vagy kiadáscsökkentést fog elénk tárni a konvergenciaprogramban.