Vágólapra másolva!
Folytatódik a tegnap megkezdett esés Ázsiában, bár a mínuszok értéke jóval kisebb. A bányatársaságok és egyéb nyersanyaghoz kapcsolódó cégek mutatják a legnagyobb zuhanást, miután tegnap megtaszították az árupiaci termékeket. Az arany a nyolcvanas évek óta nem látott zuhanórepülést mutatott tegnap, egészen 1350 dollárig esett az árfolyam.Az USA-ban is méretes mínuszokkal zártak az indexek tegnap, a Dow Jones november óta nem látott esést produkált, de a többi amerikai parkett is csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést.Ma további 12 S&P 500 komponens jelent, többek között a Coca-Cola, de emellett fontosabb makroadatok is érkeznek Amerikából, például a lakásépítési engedélyek és a kezdő lakásépítések márciusi száma, valamint a márciusi ipari termelési adatok.A határidős indexek alapján 0,3-0,4-es csökkenéssel indulhat a nap Európában. Németországból és az eurózónából ma jön a Zew gazdasági hangulatindex áprilisi értéke, valamint az eurózóna márciusi éves fogyasztói árindexe is.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a lejtmenet Ázsiában

Tovább csökkennek az ázsiai indexek a mai kereskedés során is a dél-koreai index kivételével. Tegnap a vártnál rosszabb kínai makroadat miatt zuhantak a tőzsdék. A Shanghai Composite ma már jobban teljesít alig mutat csökkenést.

Forrás: [origo]

Japánban is az eladók vannak többségben, bár a mínuszok kisebbek, a Nikkei 0,2 százalékkal csökken, míg a jen ezzel párhuzamosan erősödik és már 97,4-nél jár a dollárral szembeni jegyzés, pedig pénteken még 99,5 felett volt az árfolyam. A legnagyobb exportőrök ennek megfelelően esnek is, a Sony például 4, míg a Toyota 1 százalékkal.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az ausztrál parkett is csökkenéssel zárt, amit elsősorban a bányatársaságok mínuszai okoztak, a Newcrest Mining és a Perseus Mining aranybányák 5,8 és 8,2 százalékkal kerültek lejjebb.

Hong Kong-ban is, ahogyan egész Ázsiában a nyersanyag kitermelők mutatnak zuhanórepülést, ezzel mínuszban tartva a Hang Seng indexet.

A dél-koreai Kospinak úgy tűnik sikerül egy kis pluszt összekaparnia, ennek hátterében a kormány által bejelentett 15,44 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag állhat, mely az elmúlt négy év első ilyen intézkedése.

5 hónapja nem látott zuhanórepülés Amerikában

November óta nem volt ilyen rossz napja a Dow Jones indexnek, amely 266 pontot zuhant, de a többi tengerentúli index sem teljesített fényesen. A benchmarkok a napi mélypontjukon zártak, a Nasdaq 2,4, míg az S&P 500 2,3 százalékos esést hozott össze.

Forrás: [origo]

A részvénypiaci riadalmat jól mutatják a tegnapi mínuszok, de a VIX index is hatalmasat ugrott. Több mint 43 százalékot emelkedett a félelemindexként elhíresült instrumentum, mely legutóbb 2011 augusztusában pattant ekkorát. Ráadásul a CBOE tőzsdén a VIX határidős index forgalma új rekordot ütött tegnap.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 szektor a negatív tartományban fejezte be a tegnapi kereskedést, a legnagyobb mínuszokat a nyersanyag, illetve az energia szektor képviselői szenvedték el. A távközlési és a közmű vállalatok papírjai állták a legjobban a sarat.

Forrás: [origo]

Egészen 1350 dollárig taszították tegnap az aranyat, és ma reggel is hasonló szinten mozog a nemesfém, amely az 1980-as évek óta a legnagyobb esését hozta össze. Az ezüst 12 százalék fölötti zakót halmozott fel. Nem voltak jó passzban a bányacégek sem, a GDX ETF, mely arany és ezüst bánya részvények mozgását követi le közel 10 százalékot zuhant. Ma reggel mintha enyhülne a nyomás, korrigálni próbál az arany, az árfolyam 1376 közelében jár.

Az arany árfolyma (USD/uncia)

Forrás: [origo]

A Facebook és az Apple megbeszéléseket folytat a Bloomberg információi szerint a Facebook Home alkalmazásáról, mely egyelőre csak androidos telefonokon elérhető. A közösségi oldal szeretné, ha az iPhone készülékeken is futna az applikáció.

Ma 12 S&P 500 komponens jelent. Piacnyitás előtt a Coca-Cola, a Goldman Sachs, a Johnson & Johnson és a US Bancorp negyedéves eredményére figyelhetnek a befektetők. Piaczárás után pedig a Yahoo! és az Intel fedi fel előző három hónapjának teljesítményét.

Fontosabb makroadatok is érkeznek mind Európából, mind pedig az USA-ból. Amerikában a lakásépítési engedélyek és a kezdő lakásépítések márciusi számát, valamint a márciusi ipari termelésadatokat is ma publikálják. Emellett a fogyasztói árindex alakulása is ma lát napvilágot.

Németországból és az eurózónából ma jön a Zew gazdasági hangulatindex áprilisi száma, valamint az eurózóna márciusi éves fogyasztói árindexe. A határidős indexek alapján Európában is folytatódhat a tegnap megkezdett esés.