Optimistább az Intel, mint az elemzők

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokkal nagyjából egybevágó első negyedéves számokról számolt be tegnap piaczárás után az Intel. A második negyedévi értékesítéssel kapcsolatban igen optimista a chipgyártó, ugyanis a 12,8 milliárd dolláros elemzői várakozással szemben 13,4 milliárd dollárnyi bevételre számít a cég.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokkal egybevágó első negyedévről számolt be a világ legnagyobb chipgyártója. A 12,6 milliárd dolláros árbevétel egy az egybe megegyezik az elemzői konszenzussal, míg az egy részvényre jutó 40 centes profit minimális mértékben tér el a szakértők által várt 41 centtől.

Forrás: [origo]

A vállalat PC-üzeltága 7,99 milliárd dolláros árbevételt ért el a márciusban záródó negyedév során, ami 6 százalékkal alulmúlja az egy évvel korábbit, míg az adatközpont részleg értékesítése 7,5 százalékkal, 2,59 milliárd dollárra hízott 2012 első negyedévéhez képest.

Komoly teher volt az Intel számára is a PC-piac folytatódó gyengélkedése, miután a cég szempontjából a legnagyobb árbevételt generáló szegmens a számítógépek eladására építkezik. 2013 első negyedévében az IDC becslése szerint 14 százalékkal kevesebb számítógépet értékesítettek, mint egy évvel korábban. Ekkora mértékű zuhanást pedig korábban még soha nem mértek.

Forrás: [origo]

Elkápráztatná az elemzőket az Intel bevételeivel

A jelenlegi is folyó negyedévvel kapcsolatban igen optimista előrejelzést tett közzé az Intel. A chipgyártó várakozása szerint 12,4-13,4 milliárd dollár között alakulhat a bevétele. Ha a 12,9 milliárd dolláros sávközepet teljesítené a cég, akkor az 3 százalékkal haladná meg az első negyedévi tényadatot.

2013 egészét tekintve az Intel megerősítette "néhány" százalékos bevétel növekedési előrejelzését, melyet elsősorban a kétszámjegyű bővüléssel kecsegtető szerverchip értékesítések támogathatnak. Stacy Smith, az Intel pénzügyi igazgatójának elmondása szerint a vállalat egyetért azokkal az elemzői előrejelzésekkel szerint, melyek alacsonyabb keresletet várnak a 2013-ra a laptopok és személyi számítógépek terén.

Kedvező piaci reakció

A normál kereskedési szakaszban elért 2,5 százalékos emelkedést követően a piaczárást követőe elektronikus kereskedés során további 0,8 százalékot növekedett az Intel árfolyama. Idén ezzel már 6,3 százalékos pluszt halmozott fel a technológiai részvény.

Az Intel árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]