Ostoba hiba miatt követelték a megszorításokat

Vágólapra másolva!
Talán nem kellett volna olyan mértékű kiadáscsökkentést végrehajtani az USA-ban, ha a harvardi egyetem közgazdászai nem vétenek komoly hibát számításaik során. A Kenneth Rogoff és Carmen Reinhardt által készített tanulmány azt találta, hogy 90 százalék feletti GDP arányos államadósság átlagban 0,1 százalékos gazdasági csökkenést okoz. Azonban most kiderült, hogy egy egyszerű excel-hiba miatt rossz a következtetés is.
Vágólapra másolva!

Nem lett volna szükség kiigazításra?

A világ legismertebb közgazdászai közül kettő elszámolta magát az amerikai gazdasági növekedés kapcsán, ami azért érdekes, mert az ő kutatásuk is alapul szolgált arra, hogy megszorítási intézkedéseket vezessenek be. A Kenneth Rogoff és Carmen Reinhart harvardi professzorok által készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a 90 százalék feletti GDP arányos államadósság hátrányos az országok gazdasági növekedésre, ezért azt mindenképpen csökkenteni kell. Számításuk eredménye azt mutatta, ha 90 százalék felett van az államadósság/GDP ráta, akkor az átlagosan 0,1 százalékos GDP csökkenést okoz. Paul Ryan, a költségvetési bizottság elnöke például a Rogoff-Reinhardt tanulmány következtetéseit idézve érvelt a minél gyorsabb fiskális kiigazítás mellett.

Rosszul számoltak a harvardi professzorok

Ugyanakkor a massachusettsi egyetem kutatói komoly hibákat fedeztek fel Rogoffék modelljében, ami szerintük ezért hibás következtetést adott az államadósság nagysága és a GDP növekedés kapcsolata között. Ők is megismételték az elemzést ugyanazokon az adatokon, és azt találták, nem zsugorodik a GDP a magas adósság mellett (azaz nem okoz recessziót az adósság), hanem átlagban 3,2 százalékról 2,2 százalékra lassul a növekedés. A kutatók emellett pontosan rámutatnak arra, hogy hol vétett hibát Rogoff és Reinhardt, ugyanis kiderült, hogy az exceles táblázatban véletlenül rosszul állították be a képleteket, így több ország és év adatát is kihagyták a modellből, amivel jóval kisebb értéket kaptak a gazdasági növekedésre.

Magyarázkodnak a közgazdászok

A harvardi professzorok szerda reggel már reagáltak is a megjelent kritikára, és válaszukban kiálltak számításuk helyessége mellett, és azt hangsúlyozzák, hogy a tévedésre rámutató kutatók is hasonló következtetésre jutnak, azaz a túl magas adósság visszaveti a gazdasági növekedést.. Rogoffék azt írják, hogy a megelőző éjszaka átnézték a számokat és feltételezéseiket, és abban nem találtak olyan hibát, ami következtetésük megváltoztatását igényelné, ugyanakkor elismerik, hogy elkövettek néhány baklövést elemzésük során, a képletek valóban rosszul működtek.

Azt is felhozzák mentségükre, hogy akkoriban teljes egyetértés volt abban a kérdésben, hogy a magas államadósság alacsony növekedéshez vezet. Illetve azzal is próbálják menteni hitelességüket, hogy ők szerepeltették modelljükben az átlag mellett a medián értékét is, ami pedig 1,6 százalékos növekedést mutatott. Mindez persze már csak tűzoltásnak tűnik, és nem valószínű, hogy ebből a helyzetből jól jönnének ki a közgazdászok.