Állami nyomásra távozik az ING Amerikából

Vágólapra másolva!
Közel 1,5 milliárd dollár értékű elsődleges kibocsátással lépne tőzsdére az ING amerikai leányvállalata. A holland biztosító az IPO után 75 százalékos résszel rendelkezne. Az ING Groepnak 2016 végéig kell teljes egészében megválnia amerikai egységétől, ugyanis csak úgy kapott korábban mentőövet a holland államtól ha vállalja, hogy megszabadul tengerentúli érdekeltségétől.
Vágólapra másolva!

Elhagyja Amerikát az ING

Csaknem 1,5 milliárd dollár értékű tőzsdei kibocsátásra (IPO) készül az ING amerikai leányvállalata, mivel a holland biztosító inkább a hazai működésre szeretne koncentrálni. Az IPO keretében 64,2 millió darab részvényt kínálnának eladásra 21 és 24 dollár közötti áron. A holland anyavállalat a tőzsdei kibocsátás után 75 százalékos tulajdonnal rendelkezne, míg az amerikai céget átneveznék Voya Financialre. Korábban még úgy lehetett tudni, hogy 600 millió dollár értékű kibocsátást hajt végre a társaság.

A befolyó összegből az ING Groep hitelállományát csökkentené, és az IPO-nak nem lesz majd hatása a csoport profitjára.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



Az ING régóta tervezi tengerentúli részlegének eladását, hiszen a biztosító csak úgy kaphatott mentőcsomagot a holland államtól még 2008-ban, ha vállalja, hogy 2013 végéig elkezdi leépíteni amerikai kitettségét. Teljes egészében pedig 2016 végéig kell kiszállnia tengerentúli egységéből.

Az elmúlt időszak piaci mozgásai kedvezőnek tűnnek egy IPO végrehajtására, hiszen az amerikai tőzsdék rekordszintre emelkedtek, és a cég szempontjából kedvező, ha akkor tud megjelenni a tőzsdén, ha magas a kereslet és az ár is. Ugyanakkor a piaci hangulat elég törékeny, amit az e heti nagyobb esések is alátámasztanak.

Ha az ársáv közepével számolunk az amerikai biztosító piaci értéke 5,78 milliárd dollár lenne a kibocsátás után a Bloomberg adatai szerint. Ha a legmagasabb árat sikerülne elérni az IPO során, azzal az ING U.S. tőzsdei megjelenése lehetne a második legnagyobb idén az Egyesült Államokban. A részvényjegyzést a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Citigroup fogja levezetni, akik opcióval rendelkeznek utólagos részvényvásárlásra, amit ha érvényesítenének a holland anyavállalat részesedése 71 százalékra csökkenne.

Kedvezőtlen iparági környezet

A Morningstar chicagói elemzője szerint az árazás fairnek tűnik, ugyanakkor a környezet továbbra is nehéz a biztosítók számára.

Az életbiztosítók a rekord alacsony kamatlábak miatt szenvednek, ugyanis a biztosítási díjak nagy részét kötvényekbe és egyéb kisebb kockázatú eszközökbe fektetik. Emellett a lassabb gazdasági növekedés is kedvezőtlen hatással van az értékesítésekre.

Az ING U.S. körülbelül 13 millió ügyféllel rendelkezik, amivel a legnagyobb szereplő közé tartozik az amerikai életbiztosítási piacon. A társaság bevétele tavaly 9,62 milliárd dollár volt, ami 1,1 százalékos csökkenés 2011-hez képest.

Az ING árfolyama 1 százalékkal emelkedik a mai kereskedésben. A cég részvényei 14 százalékot estek az idei évben, holott a Stoxx 600 indexben szereplő 33 biztosító ugyanezen időszakban 3,1 százalékkal emelkedett.

Az ING árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]