Gigantikus pénzt buktak az arany esésén a jegybankok

Vágólapra másolva!
560 milliárd dollárral csökkent a jegybankoknál lévő aranytartalékok értéke, a nemesfém piacán az elmúlt időszakban végigsöprő hatalmas eladói hullám hatására. A nyolcvanas évek eleje óta nem látott árfolyamzuhanás nem tett jót a központi bankoknak, akik a tavalyi év során még 500 tonnával növelték tartalékukat.
Vágólapra másolva!

Óriásit buktak a központi bankok

Hatalmas összeget, 560 milliárd dollárt buktak a jegybankok az arany utóbbi időszaki mélyrepülése során. A központi bankok összesen 31 695 tonna arannyal rendelkeznek, ami a teljes fizikai állomány 19 százaléka a londoni World Gold Council adatai szerint.

Az árfolyamzuhanás következtében a központi bankok és az IMF aranytartalékainak értéke 1 400 milliárd dollárra csökkent a korábbi közel 2 000 milliárd dolláros összegről. A tavalyi év során a jegybankok egyébként még több mint 500 tonnával növelték tartalékállományukat, 1964 óta a legnagyobb mértékben. Most úgy tűnik, nem ez volt a legjobb lépés a részükről.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Egyesült Államok és Németország rendelkezik a legtöbb arannyal, ami a teljes jegybanki tartalékuk több mint 70 százalékát teszik ki, míg Oroszország a hetedik legnagyobb tartalékkal rendelkező ország, és az elmúlt 6 év során 2,5-szeresére emelte állományának nagyságát.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az aranynak nem igazán van túl nagy belső értéke, nyilatkozta Guy Debelle ausztrál jegybank alelnöke a Bloombergnek. A nemesfémnek leginkább csak azért magas olykor az ára, mivel az emberek azt hiszik, hogy más emberek is úgy gondolják, hogy a nemesfém sokat ér, azonban ha más piacokon tapasztaljuk ezt, akkor ez már buborékot sejtet, tette hozzá Debelle.

A dél-afrikai jegybankelnök szerint a jelenlegi aranyáresés rendkívül nyugtalanító, azonban a 125 tonna felett rendelkező központi bank nem tervezi tartalékolási politikáját megváltoztatni.

Hatalmas eladási pánik söpört végig az arany piacán

Az eladási rohamot részben az váltotta ki még pénteken, hogy a ciprusi jegybanknak el kell majd adnia teljes aranytartalékát, hogy bevételeit növelni tudja. Persze nem a mennyiség okozta a pánikot, hiszen Ciprus csupán 14 tonna arany felett rendelkezik, hanem sokkal inkább az, hogy ezzel precedenst teremthet. Ha a jövőben más európai országok, például Olaszország, Spanyolország vagy Portugália is nemzetközi segítségre szorulnának bennük is felmerülhet tartalékaik csökkentése. Ez pedig már okot adhatott a félelemre.

Április 15-én pedig nagyjából 773 milliárd dollárral esett a globális aranybefektetések értéke. A hétfői kereskedés végére két nap alatt összesen 9,3 százalékos mínuszt szedett össze a nemesfém, amire 1980 januárja óta nem volt példa.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az arany 12 éves emelkedő trendje után, a 2011 szeptemberében elért 1 900 dollár feletti csúcsáról már 28 százalékot esett. Ebben leginkább a javuló gazdasági kilátásoknak, az emelkedő vállalati profitoknak és a csökkenő inflációnak volt szerepe. A befektetőknek megjött a kockázati étvágyuk és ezért inkább a részvénypiacok felé fordultak, ahol nagyobb hozamot tudnak realizálni.

Van akik szerint még mindig érdemes vásárolni

Az elmúlt időszakban látott hatalmas zuhanás ellenére azonban vannak olyanok, akik továbbra is optimisták maradtak az aranyat illetően. Ilyen például John Paulson hedge fund guru, aki annak ellenére kitart bikapiaci álláspontja mellett, hogy hétfő délutánra közel 1,5 milliárd dollárt bukott el saját vagyonából.

Mellette a világ legnagyobb alapkezelőjének a BlackRocknak a londoni menedzsere is úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy ők továbbra is emelkedést valószínűsítenek hosszabb távon az aranypiacon. Habár inkább az a valószínűbb, hogy szeretnék ha folytatódna a bikapiac, ugyanis még mindig nagy mennyiségű arany van portfoliójukban az említett cégeknek.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]