Kitaláltam valamit, van 350 milliód?

Startup konferencia a Corvinus egyetemen
Vágólapra másolva!
Fájdalomcsillapító szemüveg, távirányítású biciklifék és biokompozit - a csütörtökön megrendezett VI. Startup Underground konferencián ilyen innovációkhoz kerestek befektetőket.
Vágólapra másolva!

Vannak emberek, akik olyan anyagok továbbfejlesztésével foglalkoznak, amelyeknek mi még az eredeti verziójáról sem hallottunk. Ilyen innovátorok mutatták be projektterveiket a befektetői zsűrinek a VI. Startup Underground (SUU) konferencián.

A verseny első díját elnyerő Neorobot egy gyógyászati eszközök fejlesztésével foglalkozó cég, ők azonban nem szokványos kerekes székeket vagy vérnyomásmérőket készítenek, hanem félvezető-alapú fájdalomcsillapító szemüveget, a test alakját felvevő, testhőmérséklet-mérő ruhát, pozícióérzékelő, Bluetooth-kapcsolattal rendelkező kerekesszék-vezérlőt vagy eldobható stressz- és hormonszintmérő tapaszokat, amelyek a leolvasott adatokat okostelefonunkra küldik.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Andre Haddad előadásában hangsúlyozta, hogy a jó ötleteken túl okos megvalósításukra is nagy szükség van

Juhász Márton kutatásvezető a prezentációjában kiemelte: a Neorobot kis cég, de nagyot szeretnének nőni. Ehhez az előzetes becslések szerint 350 millió forintra lenne szükségük, a most bemutatott három terméküktől (a Gyrosphere kerekesszék-vezérlőtől, a Fertilitag hormonszintmérő tapasztól és a Semicon félvezető-alapú fájdalomcsillapítótól) pedig együttesen 570 millió forintnyi bevételt remélnek.

A kutatásvezető szerint megoldásaik azért versenyképesek, mert a gyógyászati segédeszközök piacán olyan termékeket is képesek rendkívül alacsony áron kínálni, amelyeket a nagyobb cégek jelenleg milliós előállítási költségekkel tudnak csak legyártani. A Neorobotnál viszont az okos gyógyeszközök kifejlesztése mellett az elérhető ár a fő cél.

Egyszerűbb ötleten alapul a Minibrake vagy a Bigo nevezése, előbbi egy gyermekbiciklikre való távirányítású fék, amellyel a szülő egy gombnyomással bármikor biztonságosan megállíthatja csemetéjének kerékpárját, és állítólag még orra sem bukik emiatt a gyerek. A Bigo pedig egy multifunkciós biciklistáska.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A Neorobot kerekesszék-vezérlőjét mutatja be Juhász Márton, a cég vezérigazgatója

A 2006 óta működő MeshLin mérnökgárdája biokompozitból készít alkatrészeket járművekhez. De mi az a biokompozit? Egy teljesen új, környezetbarát anyag, amelyet lebomló alapanyagokból készítenek. A kompozit pedig általában olyan összetett anyag, amely két vagy több alkotóelemből épül fel úgy, hogy a részanyagok pozitív tulajdonságait igyekszik társítani. Számos kompozit úgy rendkívül ellenálló és kemény, hogy közben súlya alig van. Kompozitot használnak a Forma-1-es versenyautók, biciklik vagy sílécek gyártásakor.

Az internetes ötletek is szép számmal képviseltették magukat a döntőben. Magyarországon az internetes startup cégek hagyománya különben is jelentős, elég csak a LogMeIn, a Prezi vagy a Ustream magyar startupokra gondolni. Az ő nyomdokaikba kíván lépni a Brickflow, amely különböző multimédiás tartalmakat gyűjt témák szerint olyan közösségi megosztókról, mint a YouTube, a Twitter, az Instagram vagy a Facebook. Balogh Eszter dizájner prezentációjában bemutatta, hogy az internetezők közösségét lázban tartó témákat az összes felsorolt multimédiás oldal feldolgozza, így azonban a tartalom szétaprózódik. Ezen kíván változtatni a Brickflow.

A döntőbe jutott további versenyzőkről erre a linkre kattintva tudhat meg többet.

Mi az a startup?

A startup cégek olyan fiatal vállalkozások, melyek általában néhány jó ötlet megvalósítására jöttek létre, és éppen befektetőket keresnek, valamint piacokat a termékeik számára. A startup vállalkozásokba szokás kockázati tőkét fektetni. Az üzleti modell sikerességét jelzi, hogy az Európai Unió is külön programot indított, melynek célja kifejezetten az volt, hogy kis- és középvállalkozásoknak juttasson pénzt az elinduláshoz. Ez volt a JEREMIE program.
Híres magyar startup cég például a Prezi.com.