Van-e élet a Windows után?

Vágólapra másolva!
Sikerült a várt feletti eredményt hoznia a Microsoftnak az első negyedévről szóló gyorsjelentésében, de ez sokkal inkább az elmúlt hetek rémisztő híreinek tudható be, semmint az igazán kirobbanó teljesítménynek. A Windows új verziója ugyanis látszólag nem tudja igazán szolgálni a cég növekedését, még ha a felszínen, a nem korrigált számok szintjén erőteljes bővülést is mutat a divízió bevétele. A többi üzletág ugyan mutat kedvező jeleket, de egyelőre nem látszik akkora erő bennük, hogy a várhatóan egyre gyengébb Windows divízió lassulását ellensúlyozhassák.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott a negatív hírek viharában a Microsoft csütörtöki gyorsjelentése, hiszen a vártnak megfelelő árbevétel mellett az egy részvényre jutó profit terén túl is szárnyalta az elemzői várakozásokat a cég első negyedéves eredménye. A felszínen ráadásul mind bevétel, mind a profit terén igen vaskos növekedést hozott a negyedév, még ha nem is sikerült bevételcsúcsot felállítani.

A relatíve kedvező hírekre a részvény árfolyama 3 százalékos pluszban is járt, és ma 2,5 százalékkal a tegnapi záróár felett készül nyitni. A pozitív reakció ugyanakkor meglátásunk szerint sokkal inkább annak köszönhető, hogy a befektetők lélegzetvisszafojtva várták a katasztrofális eredményeket a cégtől, és a gyorsjelentés végül mégsem tükrözött apokaliptikus állapotokat.

Jól jelzi ezt, hogy a negyedév egy részvényre jutó profitjára vonatkozó várakozások az elmúlt egy-két hétben drasztikusan csökkentek, jelentős részben a rendkívül gyenge PC-értékesítések miatt. Sokkal inkább sikeres várakozásmenedzsmentről van tehát szó, mint igazán sikeres negyedévről, hiszen a három héttel ezelőtti prognózisokat még vaskosan alulteljesítette volna a Microsoft negyedéve. A cég kilátásai továbbra is vegyesek, bár a menedzsment szokásához híven nem adott előrejelzést az aktuális negyedév teljesítményére, így az ő álláspontjukat nem ismerhetjük a pr-nyilatkozatokon túl.

A látszat ellenére gyenge a Windows

Az első negyedéves, egészen lehangoló PC-értékesítések kapcsán minduntalan a tavaly ősszel piacra dobot Windows 8 értékesítése és piaci terjedése merül fel. A statisztikákat közzé tévő IDC elemzése egyenesen a PC-eladások drasztikus zsugorodásának egyik okaként rója fel, hogy a Windows 8 olyan új típusú felületekkel szembesíti a felhasználókat, aminek megtanulása helyett inkább más eszközök, így elsősorban tabletek felé fordulnak.

Ennek első ránézésre ellentmondani látszik, hogy a Windows divízió bevételei 2010 közepe óta nem látott ütemben, 23 százalékkal bővültek a megelőző év azonos időszakához képest. A Microsoft azonban a Windows 8 piacra dobása előtt és azóta is nagy mennyiségben értékesít az új verzió után rögtön frissítési lehetőséget nyújtó kuponokat, amelyeket ugyanakkor a felhasználók nem feltétlenül aktiválnak azonnal. A bevétel ugyanakkor beérkezik a vállalathoz, de ezt elhatárolja a cég, és az eredménykimutatásban csak a valódi frissítés idejében szerepelteti (ez teljesen bevett gyakorlat a szoftvercégeknél).

A halasztott bevételek nélkül ugyanakkor a bevétel bővülése kereken nulla volt a Windows divízióban, ebben ráadásul ugyanúgy benne szerepelnek a negyedév során értékesített, korábbi Windows verziók is. Mindez valóban arra utal, hogy a Windows 8 nem tudott repülőrajtot venni a PC-piacon, és ahogy kinéz, a jövőben sem kell feltétlenül erre számítanunk. Ez nem jelenti, hogy a Windows divízió jelentette masszív készpénzforrás egyik pillanatról a másikra eltűnik, de a szerepe egyre kisebb lehet a jövőben, így a cégnek újabb bevételi forrásokkal kell majd ezt kipótolnia.

Nagyon fut az Xbox és az okostelefon

Az éves növekedés terén messze kimagaslik a fontos üzletágak közül a szórakoztató eszközöket és az okostelefonokra szánt Windows Phone bevételeit tartalmazó divízió. Ez különösen annak tükrében érdekes, hogy épp a Microsoft gyorsjelentésével egy időben megjelent felmérés tanulsága szerint a videójáték iparág erőteljes lejtmenetben mozog az Egyesült Államokban, márciusban a játékhardverek értékesítése 32 százalékkal zuhant az egy évvel korábbi szinthez képest. Még úgyis elszomorító, hogy ezen a piacon a Microsoft Xbox konzolja a piacvezető.

A Microsoft ráadásul nem tette közzé, hogy az elmúlt negyedévben vajon hány Xbox konzolt értékesített. A készülék ugyan a maga nemében rendkívül sikeres termék, és a Microsoft kevés igazán jól sikerült hardveres üzleteihez tartozik, az aktuálisan kapható verziót 2005-ben, azaz közel nyolc éve dobta piacra a cég, így nem meglepő, hogy az utóbbi negyedévekben érezhetően elfáradtak az értékesítések. A pletykák szerint a Microsoft májusban mutatja be a konzol következő generációját.

Mindez azt is jelenti, hogy a szórakoztatóipari divízió bevételnövekedésében az okostelefonokra szánt Windows Phone is szerepet játszik, ami jó hír az okostelefonos törekvések szempontjából, viszont a Microsoft egészét tekintve meglehetősen csekélyke eredmény, hiszen az egész divízió csupán 342 millió dolláros üzemi eredményt termelt a negyedév során, azaz nagyjából 4,5 százalékát a teljes üzemi eredménynek.

A fennmaradó további fontos üzletágak közül a szerverekkel és vállalati eszközökkel foglalkozó és a leginkább az Office programcsomagról ismert üzleti divízió is 10 százalék körüli éves bővülést és a tőlük "megszokott" eredményességet hozta, ami a cég stabilitása szempontjából jó hír, de a Windows jövőben esetleg bekövetkező vaskosabb visszaesését, lassulását ezek az üzletágak nem biztos, hogy képesek lehetnek ellensúlyozni.

Távozik a pénzügyi igazgató

A gyorsjelentéssel együtt tette közzé a Microsoft, hogy az aktuális negyedév végén távozik a pénzügyi igazgató, Peter Klein. A szakember 11 éve dolgozik a cégnél, és ugyan a távozása meglepetés, de nem tűnik fel olyan indok a háttérben, ami alapjaiban befolyásolhatná a Microsoft megítélését. A cég az előttünk álló hetekben a meglévő pénzügyi csapatból nevezi ki Klein utódját.

A Microsoft árfolyama (dollár)