Mégsem emelnek tétet a japánok?

Vágólapra másolva!
Változatlan felvásárlási ajánlattal harcolna a Sprint Nextelért a harmadik legnagyobb japán telekommunikációs cég, a Softbank a Bloomberg forrása szerint. A Dish Network 13 százalékkal magasabb ajánlata komoly kockázatot rejthet az ázsiai telekomcég számára, ugyanis a prémiumból bőven futná a bánatpénzre, ami a Softbanknak járna az ügylet meghíusulása miatt.
Vágólapra másolva!

Tovább bonyolódik az amerikai telekomszektor egyik legnagyobb felvásárlási sztorija, a harmadik legnagyobb japán telekommunikációs cég, a Softbank ugyanis nem tervez ellenajánlatot benyújtani a Sprint Nextel megvásárlására - mondta el a Bloombergnek egy neve elhallgatását kérő bennfentes személy. A társaság így továbbra is az októberben benyújtott 20,1 milliárd dolláros megállapodáshoz tartja magát.

Az ellenajánlat szükségességének oka, hogy a Dish Network nem kevesebb, mint 25,5 milliárd dolláros ajánlatot tett az amerikai mobilszolgáltatóra a héten, ami számos kedvezőbb feltétellel járna a Sprint Nextel jelenlegi tulajdonosai számára. A Dish közleménye szerint ajánlata 13 százalékos prémiumot jelentene a Softbank ajánlatához képest.

Bár a Softbank és a Sprint Nextel már megállapodott a felvásárlásban, az csak július 1-jén lenne esedékes, a Sprintnek pedig az elállás esetén "csupán" 600 millió dollárt kellene fizetnie a japán telekomcégnek bánatpénz gyanánt. Ha a Softbank valóban nem módosítana ajánlatán, akkor a 13 százalékos prémium bőségesen elegendő fedezetet nyújtana a 600 milliós összeg kifizetésére, vagyis meglehetősen kockázatos lenne a változatlan ajánlatot érvényben hagyni a japán vállalat részéről.

Továbbá az amerikai tulajdonosok, köztük az Omega Advisors (1,86 százalékos részesedés), vagy akár John Paulson (4,24 százalékos részesedés) sokkal szívesebben fogadta a Dish ajánlatát, ami akár a menedzsmentre való nyomásgyakorlásban is megnyilvánulhat, melyek szintén a Softank ajánlatát kockáztatják.

A hírek negatívan érintették a Softbank árfolyamát, mely a Dish Network ajánlata óta már közel 7 százalékot zuhant. Eközben a Softbank, és a Dish Network célpontja, a Sprint Nextel 17 százalékot ugrott utóbbi ajánlatára. Erről a szintről azóta pedig nem sokat mozdult az árfolyam.

A Softbank árfolyama (Tokió)

Forrás: [origo]

A Sprint Nextel árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]