Gyászos kilátások a hernyótalpas óriásnál

Vágólapra másolva!
Elmaradtak a várakozásoktól a Caterpillar első negyedéves eredményei. A hernyótalpas munkagépeiről ismert cég egy részvényre jutó profitja és az árbevétele egyaránt alacsonyabb lett a prognózisoknál, és a tavalyi év azonos időszakában mértnél. A rosszabb eredmények legfőbb okai, hogy a vállalat legnagyobb ügyfeleinek számító bányacégek régóta szenvednek többek között a nyersanyagárak visszaesése miatt. Még rosszabb hír viszont, hogy a cég vezetése pesszimistább álláspontra helyezkedett a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban, ami nem sok jót vetít elénk a világgazdaság általános értelemben vett állapotáról.
Vágólapra másolva!

Árbevétel és profit soron is gyenge számok

Csalódást keltő eredményeket közölt első negyedéves gyorsjelentésében az amerikai Caterpillar. A cég 1,31 dolláros egy részvényre jutó nyereséget ért el a tavalyi év azonos időszakában mért 2,37 dolláros EPS után, ami elmarad a szakértők által várt 1,38 dolláros részvényenkénti profittól.

Emellett a vállalat árbevétele is visszaesett, mely az év első három hónapjában 13,21 milliárd dollárt tett ki a tavalyi 15,981 milliárd dollár után. Ebben az esetben a várakozások 13,745 milliárd dolláros árbevételről szóltak.

Forrás: [origo]

Előre szóltak

A Caterpillarnál már pénteken is jelezték, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 11 százalékot esett az értékesítés. A társaság januárban 7-9 dolláros éves EPS-t és 60-68 milliárd dolláros bevételt jósolt, de közlésük szerint a sáv teteje nehezen lesz elérhető idén. A vállalatnál már csak a 7 dolláros egy részvényre jutó profitot és az 57-61 milliárd dolláros bevételt tartják reálisnak.

Forrás: [origo]

A menedzsment prognózisainak mérséklése már lógott a levegőben, amennyiben azt vesszük figyelembe, hogy az elemzői eredményvárakozások az elmúlt hónapokban folyamatosan süllyedtek. A szakértők így 7,68 dolláros EPS-t és 62,6 milliárd dolláros árbevételt várnak 2013-ra a januárban prognosztizált 8,49 dollár és 65,1 milliárd dollár helyett. Fontos persze azt is kiemelni, hogy a vállalat még ezeknél is borúsabb kilátásokat fogalmazott meg, ami az elemzői várakozások további mélyrepülését is magával vonhatja.

Forrás: [origo]

Nem sok jóval kecsegtet a világgazdaságra nézve

A rosszabb eredmények és a borúsabb kilátások legfőbb oka a nyersanyagok iránti kereslet régóta tartó csökkenése, és emiatt a Caterpillar legnagyobb ügyfeleinek számító bányacégek "vergődése". A legnagyobb nyersanyagimportőrnek számító Kína gazdasága ugyanis lassuló ütemben bővül, emiatt csökken a nyersanyagigénye.

A többek között emiatt is csökkenő nyersanyagárak miatt a legnagyobb bányacégek óriási veszteségeket kénytelenek elszenvedni, például a Rio Tinto és a BHP Billiton is a tavalyihoz képest gyengébb eredményekről számoltak be néhány hónappal korábban. A Caterpillar várakozásainak láttán egyelőre nem számíthatunk a kedvezőtlen trendek fordulására, miközben a globális jelenléttel bíró cég prognózisai a világgazdaság visszafogottabb ütemű növekedését vetíti előre az idei évre.

Forrás: [origo]

Doug Oberhelman vezérigazgató elmondása alapján a Caterpillarnál a világgazdaság lassú, 2,5 százalékos növekedésére számítanak 2013-ban. Az amerikai és kínai gazdaság stabil növekedése kellemes meglepetést okozott számukra, mivel év elején még aggodalmukat fejezték ki a világ két legnagyobb gazdaságával kapcsolatban.

Ugyanakkor a beszerzési menedzser indexek, és az ipari kibocsátás egyaránt emelkedett a jelentősebb országok többségében, ami a nagy jegybankok eszközvásárlási programjának hatásosságát bizonyítja. A Fed és a Bank of Japan eszközvásárlási programjainak példáját több jegybank is követheti a jövőben, így a rekordalacsony kamatlábak melletti laza monetáris polika továbbra is folytatódhat a vállalat szerint, ami segíthet a magas munkanélküliség csökkentésében.

A lassú gazdasági növekedés újra fellendítheti a nyersanyagok iránti keresletet, ami 2012-ben igencsak átlag alatti volt, emiatt az árfolyamuk is emelkedhet. A réz esetében fontonként 3,25 dolláros, a vasérc esetében pedig 135 dolláros árfolyamot várnak.

A kedvezőtlen hírekre esni kezdtek a Caterpillar részvényei, és a nyitás előtti kereskedés során összeszedett 0,5 százalék körüli pluszból 0,5 százalékos mínuszba csúsztak vissza. Az eladói nyomás azonban meglepő módon csak átmeneti volt, a részvények már 1 százalékot drágultak a kereskedés kezdete előtt.

Caterpillar árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]