Júniusban jöhetnek az olcsó hitelek

2013.04.22. 7:53

A Magyar Bankszövetség főtitkára bízik benne, hogy június 1-jétől elindulhat a kis- és közepes vállalkozások kedvezményes hitelprogramja. Kovács Levente úgy véli, olyan növekedési paktumra van szükség a bankok és a kormány között, amely a hitelezési aktivitás növeléséért csökkenti a bankok terheit.

Kovács Levente a Világgazdaságnak elmondta: zajlanak a jegybank és a kereskedelmi bankok közötti kétoldalú tárgyalások (a nagyobb bankokkal már az előző hetekben leült az MNB, most következnek a takarékszövetkezetek és más kisebb bankok), így májusban kialakulhatnak a kedvezményes hitelprogram általános feltételei, amelyek alapján a hitelintézetek is tudnak szerződni a jegybankkal. A főtitkár leszögezte: a bankszövetség számára a jegybank - s ugyanígy a pénzügyi felügyelet - vezetője abszolút tekintélynek számít.

A főtitkár kifejtette: a hitelprogramnak még ki kell alakítani a pontos részleteit, és a kormányzati hitelgarancia-programokat is. Erre azért van szükség, mert a 2 százalék körüli kamatmarzs az ügyfélkör kockázatát sem fedi, a költségekről már nem is beszélve - mondta. Szerinte Európában a kkv-marzsok 4-6 százalék körül vannak.

A bankokra kirótt terhekkel kapcsolatban azt mondta: "Úgy gondoljuk, a terhek csökkentése megtérülne az ország számára a gazdaság dinamizálása révén. Ennek érdekében a bankszövetség a kormányzat számára egy olyan növekedési paktum megfontolását javasolja, amely alapján a terhek jelentős csökkentéséért cserébe a bankok olyan aktivitást vállalnának, amely a gazdaság fellendülését szolgálná."

KAPCSOLÓDÓ CIKK